Брюксел подкрепи ДПС за Конституцията. Почват консултации

Въвежда разследващ прокурор, разделя ВСС, премахва двойното гражданство за министри

Брюксел подкрепи ДПС за Конституцията. Почват консултации | StandartNews.com

Промените в Конституцията, подготвяни от ДПС, представи лидерът на Движението Мустафа Карадайъ в Брюксел. Той е на посещение в сърцето на Европа, за да обсъди с партия АЛДЕ и евродепутатите от либералното семейство, идеите на ДПС за антикорупционно законодателство в България, правосъдна реформа и върховенство на закона.

Висшият съдебен съвет да се раздели на 2 части - Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки от които да се състои от 13 души, предлага ДПС в идеите си за ремонт на Конституцията.

В една от препоръките на Венецианската комисия се казва, че съдиите трябва да са повече от половината. Затова ние предлагаме 7 от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската гилдия, а 6 от Народното събрание с мнозинство от две трети, съобщи Мустафа Карадайъ на брифинг за българските журналисти в Брюксел. Слушаме много коментари за необходимостта от обществен контрол над прокуратурата. Затова за нея правим обратното предложение - шестима от членовете на Висшия съвет на прокурорите да се избират от гилдията им, а 7 - от НС, отново с мнозинство от две трети, обясни Карадайъ.

ДПС предлага още главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС и министърът на правосъдието, които в момента са членове по право на ВСС, да не участват в двата нови съвета.

Ние предлагаме още надзорът по законност да се отнеме от главния прокурор и да се възложи на съответните по-горни инстанции на прокуратурата, съобщи още Мустафа Карадайъ.

В момента в България съдиите и прокурорите са в едни и същи сгради. Затова предвиждаме орган, който да се занимава с бюджета и стопанската дейност в системата и това да е Висш съвет на магистратите, който да се състои от двата органа, защото въпросите са общи и няма как да бъдат разделяни, обясни лидерът на ДПС.

Съществува и тема за Инспектората на съдебната власт - дали да се разделя на съдийски и прокурорски. Стигнахме до идеята, че Инспекторатът е на съдебната власт и е по-добре да остане в сегашния си вариант, като отново членовете му се избират с мнозинство от две трети, заяви Карадайъ.

ДПС въвежда и фигурата на разследващия прокурор за главния прокурор. За другите двама големи в съдебната система - председателя на ВКС и председателя на ВАС, разследването може да се проведе от прокуратурата. Но дискомфортът е за главния прокурор, ако го разследва подчинен. Затова предвиждаме разследващият прокурор да е обвинител, избран чрез жребий, чието кариерно развитие не зависи от главния прокурор. И след приключването на разследването този разследващ прокурор евентуално да премине във Върховния касационен съд, обясни още Мустафа Карадайъ.

ДПС предлага и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, която много се коментира, но досега никой не е направил нищо по въпроса. А също така и членовете на Конституционния съд от квотата на НС също да се избират с мнозинство от две трети. В момента това става с обикновено мнозинство.

С поправките в Конституцията ДПС решава и проблема с двойното гражданство. Темата бе повдигната безспорно за сегашния министър-председател, който бе министър, а министрите трябва да покриват изискванията за народни представители, тоест - да нямат друго гражданство, освен българско, каза Карадайъ и припомни, че КС установи двойно гражданство и нарушение на Конституцията, извършено от Кирил Петков.

В други страни членки на ЕС няма такова изискване за народните представители и министрите. Към нашия проект, който в момента е готов, ще добавим отпадане на изискването да няма двойно гражданство за депутати и министри, съобщи Карадайъ.

От този казус обаче изникна необходимостта за решаване на още един въпрос. В България в момента има отнемане на конституционни права чрез закон - правото на гласуване. Чрез някакъв настоящ адрес се отнема изобщо правото на глас на български граждани на евроизбори и местни избори. Така в разговорите възникна и идеята в Конституцията да се запише изрично, че правото на глас не може да се отнема по никакъв начин, подчерта Мустафа Карадайъ.

За тези идеи, които имаме за промени в Конституцията, във всичките си срещи получаваме одобрение. Остава, когато се върна в България, да потърсим среща с всички останали парламентарни групи, да направим коментар с всички тях за идеите, които предлагаме, да чуем и техните, за да реализираме най-накрая съдебна реформа, а не да говорим за съдебна реформа и да визираме смята на персони, категоричен бе лидерът на ДПС. Той подчерта, че ако партиите в парламента са били искрени в заявките си за правна реформа, предложенията на ДПС ще срещнат подкрепа, защото отразяват позиции, декларирани от всички останали сили в НС.

Експертите на Движението максимално да се съобразили с възможността предлаганите поправки в основния закон да могат да бъдат извършени от обикновено народно събрание, за да няма необходимост от свикване на ВНС.

При изготвянето на промените в Конституцията експертите на ДПС са взели под внимание всички препоръки на Венецианската комисия, докладите на ЕС и препоръките в тях.

Смятаме, че е дошло времето някой да поеме инициативата и да предложи конкретни текстове, за да се постигне съгласие, коментира още Карадайъ. Той е обсъдил с европейските партньори на ДПС и антикорупционното законодателство, което Движението предлага - премахването на т.нар. "златни паспорти", на "ин хаус" процедурите и постановленията на Министерски съвет, станали известни като раздаване на пари от джипката.

България е критикувана от доста време за инвестиционното гражданство - не само от Европа, но и от САЩ, каза Карадайъ, мотивирайки законопроекта на ДПС. Ние искаме чрез него да задължим ДАНС да извърши проверка на всеки един конкретен случай и ако има нарушения да се открие процедура за отнемане на гражданство, подчерта лидерът на ДПС. Той съобщи, че Движението готви и проект, свързан специално с КПКОНПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай