Бъркотия в НС за Украйна. Орбан шокира Европа!

Партиите в Народното събрание не успяха да излъчат обща позиция

Бъркотия в НС за Украйна. Орбан шокира Европа! | StandartNews.com

Партиите в Народното събрание не успяха да излъчат обща позиция по темата с ескалиращото напрежение от Русия към Украйна. Днес (22 февруари) се събраха по време на обедната почивка на днешното извънредно заседание, но не успяха да стигнат до общ текст. Управляващата коалиция представи своя декларация, с която се осъждат действията на Русия, предаде Актуално.ком.

Впечатление направи, че тя е подписана от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ", без четвъртата партия от мнозинството - БСП. С изявление пред медиите от "БСП за България" заявиха само, че последните действия на Владимир Путин представляват нарушение на международното право. "Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна", се казва в декларацията, прочетена от Христо Иванов.

Според трите партии това е грубо нарушение на Минските споразумения и международното право. "България подкрепя безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, които поставят под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава", пише в позицията.

Според нея страната ни ще настоява ЕС и НАТО да продължават да защитават категорично принципите на международното право, а България ще подкрепи предвидените санкции на Европейския съюз спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания.

Такова решение трябва да се вземе от министрите на външните работи на ЕС. "Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драматично.

Със загриженост продължаваме да следим случващото се в Източна Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта", категорични са ПП, ДБ и ИТН. "Изразяваме и пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна", завърши позицията им. 

В същото време, изненадващо Виктор Орбан се обяви в подкрепа на ЕС в предстоящите санкции срещу Русия. 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан досега не е осъдил решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна, но не възнамерява да налага вето върху планирани санкции на Европейския съюз срещу Москва, съобщава БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай