Британски и кипърски фирми взимат наши ТЕЦ-ове и мини

Британски и кипърски фирми взимат наши ТЕЦ-ове и мини | StandartNews.com

Седем новоучредени компании, част от които със седалища във Великобритания, а други в Кипър, получиха разрешения от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобият няколко мини и топлофикационни дружества в страната. Преди няколко седмици КЗК съобщи за редица готвени сделки с топлофикациите в Бургас, Русе, Перник, Плевен, както и с ТЕЦ "Брикел", "Мина Чукурово" и "Мини Черно море". Всички тези дружества досега са собственост на дружества, регистрирани на Сейшелските острови, зад които се подозира, че стои бизнесменът Христо Ковачки. От съобщения на КЗК става ясно, че новите собственици на тези компании са регистрирани през май 2014 г. Към момента нито една от компаниите не извършва друга дейност. Затова КЗК отсъжда, че няма да има нарушение на конкуренцията на българския пазар.

Новият собственик на "Мини Чукурово" ще бъде компанията Stockett Limited, регистрирана в Лондон. Едноличен собственик на капитала е Иерлен Мей Родригез. Фирмата купува досегашния собственик на мината - регистрираното на Сейшелските острови дружество "Шалот Корпорейшън", което държи 74,94% от капитала на "Мини Чукурово". Новият собственик обаче ще придобие 100% от мината. Кипърската компания Magiva Holdings ще придобие "Мини Черно море".
Magiava е собственост на Мария Папапавлу. Тя придобива досегашния собственик на мината - Sevar, регистриран на Сейшелските острови. Учредената на 22 май 2014 г. в Лондон Bovard е новият собственик на "Топлофикация - Бургас". Едноличен собственик на дружеството е Стюарт Ралф Попълтън. Той придобива досегашния собственик на топлофикацията - Worthford. "Топлофикация - Перник" ще премине в ръцете на Bingham Management, Великобритания. Собственик на Bingham е Кристофър Лантери Моутен. Той ще придобие "Бови Тур", собственост на сейшелското дружество "Приам Консулт Корп.", което досега беше собственик на топлофикацията.

"Топлофикация - Враца", която до момента беше собственост на Galer Consult, вече ще бъде управлявана от регистрираната в Кипър Ollemira Business. Едноличен собственик на дружеството е Ана Сеймън. Нейната фирма досега няма дейност и е регистрирана през май 2014 г.

Новоучреденото британско дружество Cataland ще придобие "Топлофикация - Плевен". Компанията, чийто собственик е Елизабет Уолъм, ще придобие досегашния собственик на топлофикацията - Cornworth Ltd. "Топлофикация - Плевен" от своя страна е едноличен собственик на "Топлофикация - Русе". Така Елизабет Уолъм придобива и русенското дружество.

ТЕЦ "Брикел" вече ще бъде управляван от Дейвид Фордем чрез регистрираното във Великобритания дружество Bakkar Limited. Досегашният собственик на топлофикационното дружество е "Молер Корп.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай