Бойко пое кръста (ОБЗОР)

Бойко пое кръста (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европарите - задача № 1 на кабинета. Близнашки посреща Борисов като римски консул

Бойко Борисов за втори път пое кръста да бъде премиер. Той бе избран вчера с рекордно мнозинство от 149 гласа. Така стана първият политик на прехода, който два пъти поема най-отговорния пост. Борисов бе подкрепен от ГЕРБ, реформаторите, АБВ, Патриотичния фронт и БДЦ. 136 народни представители избраха новите министри.

Имаме да поправяме огромни грешки през последните две години, трябва да наваксаме загубеното време за реформи, каза министър-председателят. И обяви, че задача номер 1 на кабинета му е отблокирането на европарите. Дотук с различните партии, от днес за всяко решение отговаряме всички заедно, зададе на министрите си новия модел на управление Борисов.

Имаме да поправяме грешки за две години назад - да наваксаме загубеното време без реформи. С тези думи премиерът Бойко Борисов пое щафетата на властта от Георги Близнашки в Гранитната зала на Министерски съвет. "Това упражнение, тази пауза, този експеримент "Орешарски" ни върна 2 години назад", отсече Борисов. И съобщи, че задача номер 1 на кабинета му е отблокирането на еврофондовете и възстановяването на нормалния ритъм на държавата.

В 13,20 ч на 7 ноември Бойко Борисов прекрачи за втори път официалния вход на Министерския съвет като премиер. Така той стана единственият български политик в годините на преход, който за втори път е министър-председател. Влезе сам, следван само от охраната си. И се качи в кабинета си.

Един час по-рано той положи клетва в парламента. За премиера Бойко Борисов гласуваха 149 депутати - с 13 повече, отколкото за кабинета. Борисов бе подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт и БДЦ.
"Щях да съм много по-щастлив преди година и половина", призна Борисов на официалната церемония по приемането на властта. Той не пропусна да припомни, че партията му е спечелила и предсрочния вот през 2013 г., когато бюджетният дефицит е бил по-нисък, а фондовете не са били спрени. "Някои забравиха, че миналия път ние бяхме победител в изборите и нямаха никакво основание да правят правителство без нас като първа политическа сила", заяви Борисов, като напомни, че от оставката му през февруари 2013 г. до днес ГЕРБ са спечелили 3 вота. Това, по думите му, е "най-добрата оценка на народа кой трябва да управлява, не някакви упражняващи се политици".

Борисов показа новата култура на политическо поведение за компромис и единство. "Дотук бяхме от различни партии с различни програми, от този момент за всяко действие, мое и ваше, отговаряме всички", обърна се премиерът към колегите си в кабинета. В словото си към Борисов проф. Близнашки се обърна като римски консул: "Ние направихме, каквото можахме, нека следващите направят повече". Близнашки посочи, че проведените от кабинета му предсрочни избори са се приели от всички партии и не са били оспорвани. "Натрупаха се много проблеми, реформите, които предстои да се направят, са отдавна отлагани", коментира бившият вече министър-председател. "Благодаря на колегите от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, от които едни излъчиха министри, други - подкрепа. Видяхте в какви условия трябваше да се направи правителство. Никой от нас не е щастлив и не е доволен. Никой от нас не си представя, че това е най-комфортното, най-доброто или ако не беше зимата и нови предсрочни избори, нямаше да има по-добър вариант", заяви Борисов. Той подчерта, че държавата напълно е загубила репутацията си и се зарече да я върне.

След церемонията Борисов събра своя екип и този на служебния кабинет за 20 минути в залата за заседания.
По-рано в парламента след клетвата и двата химна - на България и на Европейския съюз, премиерът Бойко Борисов пожела на себе си и на министрите "да се измъкнем от свободното падане на България".

149 гласа за премиера, 136 - за кабинета

Бойко Борисов стана премиер с рекордните 149 гласа "за" на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, "Патриотичния фронт" и "Български демократичен център". Двама от патриотите обаче гласуваха "против", докато независимата депутатка Ана Баракова гласува "за". 85 народни представители от БСП, ДПС и "Атака" бяха против.

За структурата на новия кабинет гласуваха 144 народни представители, против бяха 83. Народното събрание избра министрите със 136 гласа "за", 97 "против" и 1 "въздържал се". И в двете гласувания "Български демократичен център" бяха против, въпреки че подкрепиха Борисов.

Няма да допусна етническо напрежение

Бойко Борисов, премиер

С правомощията на мандата на ПП ГЕРБ формираме Проевропейско реформаторско правителство. Единственото, което може да ме разколебае, ако стане проблем с етническата ни толерантност и тази омраза стигне до етническо напрежение. В това отношение ще съм абсолютен гарант. ДПС извън властта с всичките им назначения, които са направили безпринципно - да, оттам нататък се занимаваме с това, което имаме да правим като правителство.

Градим мост между лявото и дясното

Проф. Борислав Борисов, АБВ

Съставянето и изборът на новото правителство в коалиция и с подкрепата на партии от десния сектор на политическото пространство, но и с подкрепата на левицата в лицето на АБВ доказва на практика, че политическата култура в България вече се намира в нов, по-висок етап на своето развитие. Етап, в който освен дълбаенето на пропасти между лявото и дясното започнаха да се строят и мостове между двата бряга. Етап, в който безкомпромисното противопоставяне между лявото и дясното във всички негови разновидности, довело до разрушителното разделение на нацията, политическите сили започнаха да търсят не само линиите на омерзението, но и допирните точки на разбирателството и сътрудничеството, при това, без да губят своята идейна основа и политическа идентичност. Това е пътят, по който българската политика действително се доближава до практиката и примера, който ни дава структурирането на Европейската комисия в съставянето на правителството на Германия и на поне още 1/3 от правителствата на държавите в ЕС.

Радан и Кадиев с музикална престрелка

Нова порция музикални реплики преминаха през парламентарната трибуна, а тон за тях даде лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторите Радан Кънев. "Пред нас е резултатът на компромиса. За компромисите всички ние ще платим висока политическа цена, но полза ще има всеки българин. Ние от Реформаторския блок обещахме и направихме всеки компромис да стигнем дотук", каза Кънев и декларира подкрепа за премиера Бойко Борисов и състава на кабинета. "Искам да благодаря на г-н Борисов за промяната в стила на поведението му. Аз ще гласувам за кабинета "Борисов 2". По-късно ще поздравя този кабинет с една песен на Стинг", каза в края на речта си лидерът на ДСБ. И така предизвика смях сред колегите си заради музикалните престрелки преди дни във Фейсбук между него и Генерала. Действително Кънев публикува в социалната мрежа песен на The Police - групата, в която Стинг е дълго време. Соцдепутатът Георги Кадиев обаче използва музикалната забежка на Кънев и това, че лидерът на ДСБ не уточни с кое парче на Стинг ще поздрави премиера Борисов. "Чудя се дали музикалното послание ще бъде с Russians - "Руснаците", Fragile - "Чупливо" или Fields of gold - "Златни полета", каза Кадиев.

Премиерът си връща иконата на Исус

Персоналът в Бояна го чака с нетърпение, купили му букет

Огромната икона на Исус Христос, която беше окачена в кабинета на Бойко Борисов по времето, когато беше премиер (2009-2013) отново е на мястото си. Встъпвайки в тази длъжност за втори път, министър-председателят посочи отрицателните аспекти на предишното управление. Докато говореше за загубата на европейски средства и изолацията, в която страната е изпаднала, Борисов забеляза и една съществена промяна в интериора на кабинета си. "Сега тука гледам, че за две години са ми махнали и иконата. Нищо, ще я върна", обеща той. "Защото в тая ситуация само с Бог можем да се оправим", добави той. Междувременно администрацията на МС се готвеше от ранни зори за новия стар стопанин на "Дондуков" 1. Освен изпрания и опънат червен килим, който традиционно посреща новодомците в сградата, от администрацията се бяха постарали да бъдат светнати всички полилеи в залите, огромен букет с гербери пък красеше Гранитната зала. Жените, които помагат в Бояна за поддържането на премиерската вила, пък от две седмици питали кога ще се върне Борисов, научи "Стандарт" от запознати. И даже се чудели кога да купят големия букет, с който да го посрещнат в дневната на премиерската вила. По всяка вероятност премиерът първо ще поръча леко освежаване и ремонт на вилата и едва след това ще се нанесе отново там. Дотогава той ще остане в дома си в Банкя. На излизане от Гранитната зала на Министерския съвет, след като проф. Близнашки му честити поста, Борисов в типичния си стил подметна шеговито: "Не знам дали е за честито?"

Трябва да облекчим живота на хората

Валери Симеонов, съпредседател на
Патриотичен фронт

Както декларирахме в самото началото на този едномесечен период, за Патриотичния фронт от първостепенно значение е съставяне на програмен документ, в който да са заложени приоритетите за спасяване на България. Ние се постарахме да търсим общото и да игнорираме това, което ни разделя. Такова беше посланието на ПФ не само към четирите партии, а и към останалите колеги. Това наше послание остава. Ние бяхме избрани от нашите избиратели с една задача - да облекчим живота на нашите сънародници. Всичко останало е несъществено.

Миков обеща подкрепа за инвестиции и работа

Ние ще очакваме от това правителство да постигне поне онзи ръст на икономиката от 1,8%, който го имаше за предните 6 месеца, в условията на политическа нестабилност. Това заяви лидерът на "БСП Лява България" от парламентарната трибуна преди гласуването на новия кабинет. Друго пожелание към правителството бе да разкрие 40 000 работни места, да увеличи инвестициите. "Ще ви подкрепяме във всички решения, които движат страната в тази посока", обеща Миков. БСП ще настоява да продължи публичната инвестиционна програма за регионите, защото регионалните диспропорции е един от тежките проблеми на противопоставяне в българското общество. "Без целенасочена политика дано дясното правителство да намери решенията в тази посока, няма да могат да бъдат преодолявани тези различия", допълни той. И припомни, че под линията на бедността във Видин живеят 50%, при средно за страната 20%. "Има и други такива региони и ако не погледнем сериозно, съсредоточено и със съответните мерки решения, нашето, вашето съгласие няма никакво значение за хората", каза още соцлидерът.

Бог да ви дари просветление

Лютви Местан, председател на ДПС

Националната отговорност предполагаше да се състави кабинет, тази отговорност лежеше върху плещите на г-н Бойко Борисов и той трябваше да намери решението на този сложен казус в най-пъстрия парламент в демократичната история. Точно предвид на вота кабинетът не можеше да не е на ГЕРБ, не можеше да е на друг министър-председател освен на самия г-н Бойко Борисов. Но продължаваме да твърдим, и това е нашата категорична позиция, не непременно тази коалиция. Завърших предишното си изказване с призив в първо лице - Бог да ни дари просветление. Ще го направя и сега, само че във второ лице. Бог да ви дари просветление! Ние сме тук, с тези 38 народни представители, и ще защитаваме правата и свободите, защото ги поставяме над политическите различия. Те са универсални. Бихме разбрали протести срещу един или друг кабинет. Бихме разбрали дори протест срещу един или друг министър заради негова политика. Но не бихме разбрали и протестираме срещу протест срещу един министър само защото се казва Вежди. Ето, това е ДПС, това е величието на тази партия.

Кристалина пожела попътен вятър

Приветствам новото правителство на България. Това написа във Фейсбук българският еврокомисар и вицепрезидент на ЕК Кристалина Георгиева. "Пожелавам попътен вятър на всички в общите усилия за гарантиране на стабилно развитие на страната", написа още Кристалина Георгиева. Постът й събра стотици харесвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай