Бойко: Олигарси подклаждат протестите (ОБЗОР)

Бойко: Олигарси подклаждат протестите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хората, работещи контрабанда, корупция, и олигарсите разпалват полицейското недоволство от началото на седмицата, заяви премиерът Бойко Борисов. Той призова униформените да участват в диалог, а не да пречат на обществото, което по закон трябва да пазят.

Недоволни полицаи готвят национален протест в неделя

Полицаите са подстрекавани да протестират по улиците от икономически кръгове, имащи интерес да пресекат борбата на правителството с корупцията и контрабандата. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов в интервю за агенция ПИК. "Много от тези хора от олигархията и тези, които вършеха контрабанда в сферата на петрола, горивата, алкохола, цигарите, месата, шоколадовите изделия, считам, че ако има подстрекатели, то това са точно те", коментира Борисов. Той бе категоричен, че има стабилност и твърда решимост на държавата и прокуратурата да работят за събирането на парите от сивия сектор в бюджета. "От какво са недоволни полицаите - че няма да почиват по 30-40 дена? Ще почиват по 20 дена, за другото време взимат пари за извънреден труд", посочи премиерът. Той изрази притесненията си от факта, че служителите на МВР не спазват закона и въпреки компромисите към тях, продължават да блокират ключови улици и основни пътни артерии в страната. "Но това, което ме притеснява истински, виждайки част от хората, които протестират, е страхът на хората от това какви хора ни охраняват. Това е нещото, което ме притеснява", отбеляза Борисов. И подчерта, че е необходимо разходите да се оптимизират, защото сегашното положение е непоносимо за финансовите и пенсионните системи на държавата.

"Освен това несправянето с кражбите, с битовата престъпност, ако щете и с техните преки задължения, означава, че там трябва да се направи реформа и качеството на работата да бъде такова, каквото хората очакват", каза още Борисов. По отношение на упреците, че отказва диалог с протестиращите полицаи, Борисов бе категоричен, че такъв не им е отказван. "Никой не им е отказал диалог нито за момент, за да се държат част от тях като хулигани. Вчера гледах клипове във фейсбук и социалните мрежи, в които част от тях не се различават от феновете на футболните агитки. Неслучайно и журналисти, и граждани се възмутиха на поведението им", посочи Борисов. Той подчерта, че МВР шефът Румяна Бъчварова има пълната му и категорична подкрепа, защото "тя е разумна и балансирана жена". "В същото време години наред политическото ръководство се бъркаше в работата на професионалното ръководство на МВР. В случая професионалното ръководство има свободата да провежда операции и действия такива, каквито счита за правилни. Всякакви сценарии за смяната на Бъчварова са криви сметки", подчерта премиерът.

Въпреки сериозният реверанс на правителството към МВР, от средите на полицаите недоволството не престава. Протестните им действия в цялата страна продължиха и вчера. Към служителите на вътрешното ведомство се присъединиха и много кадрови военни и съдебни охранители. От синдикатите призоваха да не се поддават на провокации и да протестират мирно. За неделя е предвиден национален протест на МВР и военните от 13 ч. пред Народното събрание. Тогава се очаква да се съберат повече хора. Освен служители от София ще дойдат и много от провинцията, подкрепени и от техните семейства и приятели, твърдят организаторите. Протестът се очаква да бъде подкрепен и от множество резервисти и ветерани от системата на МО и МВР.

Бъчварова нареди:

Дисциплинарки след бунта

Дисциплинарки за протестиращите се готви да образува МВР. Установяването на протестиращите полицаи ще става чрез снимки и материали, публикувани в медиите. Ще се използват и кадри от охранителни камери, които са снимали протестиращите. Това гласи заповед на МВР шефа Румяна Бъчварова, която призовава и полицейските началници по места да затегнат вътрешната дисциплина.

Попов:

Ще санкционират,
ако имат смелост

"Знаем за заповедта на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Сега ще ни разследват, идентифицират и наказват. Но слагам едно ако... Ако всички, които имат правата да разследват и наказват, имат достатъчно смелост и самочувствие да изпълнят заповедта". Това коментира вчера председателят на полицейския синдикат Валентин Попов. "С тази заповед много полицейски началници ще бъдат изправени пред голяма дилема. Просто не съм сигурен, че ръководителите по места имат желание да наказват, а от друга страна заповедта е факт. Ще почакаме и ще видим", обясни Валентин Попов. Той потвърди също така, че планираният голям протест на полицаите и служителите в затворите в неделя остава. "За неделя организацията на големия протест остава, но се опасявам, че по места ще продължат и неорганизираните протести. С тази заповед не се прави опит да се успокои ситуацията, а напротив - обстановката се нажежава. Страхувам се, че не е това начинът да се работи, защото си познавам колегите", каза още Валентин Попов.

Ненчев заплаши военните с
наказания, ако протестират

Министърът на отбраната Николай Ненчев предупреди военните, че ще бъдат наказани, ако протестират. Той припомни, че по силата на закона българските военнослужещи нямат право на стачка. Въпреки това военнослужещи подкрепиха протестите на полицаите в Пловдив и Карлово, а в социалните мрежи обсъждат и по-масово участие. Според Ненчев обаче досега има само "инцидентни случаи" на протестиращи. Той потвърди, че военните летци са спрели тренировъчните полети, като обясни, че това е превантивна мярка предвид вероятното недобро психологическо състояние след информацията, засягаща социалните придобивки. Традиционно след като се заговори, че е възможно орязването на привилегиите за военни, последват масови рапорти за напускане. Досега няма официална информация колко военни са решили да се пенсионират или напуснат през последните седмици. "Към мен до момента не са постъпили каквито и да са рапорти, предполагам, че няма особено голямо основание", каза Ненчев. Той отбеляза, че първоначално напрежението е било свързано с това, че се отнемат т. нар. 20 заплати при пенсиониране. Премиерът вече направи изявление, че това няма да се случи, така че има относително спокойствие при нас, коментира Ненчев. И отбеляза, че на няколко пъти е призовал военните с намерение да напуснат да преосмислят решението си. Ненчев отново благодари на военнослужещите за това, че са проявили мъдрост, спокойствие и уравновесеност и са направили всичко възможно да повдигнат авторитета на армията с тези свои действия.

И Иванов се хвана
за заплатите на
магистратите

От съдебната система след 20 години напускат със 100 000 лв. обезщетение

Правосъдният министър Христо Иванов призова Висшия съдебен съвет да започне преосмисляне на социалните бонуси и в съдебната система. Магистратите също получават пари за прослужено време и по 20 заплати при напускане на системата. Разликата със системата на МВР е, че след 20 години в съдебната система бонусът при напускане на система често достига 80-100 хиляди лева. "Трябва да се преосмисли системата на социални придобивки, която по никакъв начин не е свързана с качеството на работа. Тази система поощрява време. Този модел отдавна е изживял времето си и трябва да излезем от него", каза Христо Иванов. Коментарът му бе направен по повод изказването на премиера Бойко Борисов в сряда, който призова и магистратите да се замислят дали трябва да получават обезщетение от до 20 заплати при напускане на системата. "Позитивно е за мен, че във ВСС дискусията относно целия пакет от стимули и мерки за ефективност тече. В рамките на предстоящата година ще можем да проведем тази дискусия", каза още Иванов. Той е на позиция, че високите заплати трябва да се получават от магистрати, които са показали качество, а не защото имат стаж.

Полицейски флашмоб
блокира Благоевград

Протестиращите полицаи в Благоевград измъдриха как да спрат движението пред сградата на областната дирекция в четвъртък и в същото време да не нарушат закона. Те организираха своеобразен флашмоб и блокираха за един час - от 12 до 13 часа, улица "Владо Черноземски" в града. Избраха този начин на протест, за да избегнат нарушаването на закона. 60 минути над 150 полицаи пресичаха пешеходната пътека, за да предизвикат задръствания. На десетина минути те пропускаха колоните от коли, за да не настройват хората срещу себе си. За подкрепа на полицаите дойдоха студенти от ЮЗУ, пенсионери, обикновени хора, както и децата на някои униформени. Полицаите твърдят, че са обидени от политиците, които ги смятат едва ли не за алчни, че си искали заплатите. И уточниха, че вече три години парното в сградата не работи и те стоят на студено през зимата, а дограмата на сградата не била сменяна от построяването преди повече от 50 години. Столовете си носят от дома, както и компютрите. Дрехи също си купували сами.

Цветанов видя
липса на диалог

Бившият вътрешен министър в първия мандат на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че липсва диалог между МВР и синдикатите в системата. Диалог и търпимост Цветанов описа като рецепта за потушаване на напрежението сред униформените, но все пак ги призова да не блокират незаконно пътища и кръстовища. "Това създава напрежение. Стратегията е грешна - да се противопоставя една съсловна организация на обществото", коментира Цветанов. Според него не става дума за сценарий да се предизвика оставката на МВР шефа Румяна Бъчварова, а дори и на правителството - и да се стигне до предсрочни избори. "Протестите според мен са спонтанни, не може да става дума за внушения", подчерта той. "Премиерът отстъпи и предложи да се започне разговор в парламента", коментира Цветанов за предложение на кабинета привилегиите да отпаднат само за новопостъпили служители на МВР. Той обясни още, че дори не става дума за привилегии, а по-скоро за обезщетения, тъй като полицаите работят в лоши условия, рискуват живота си и са на разположение по всяко време. "Секторът за сигурност винаги е бил недофинансиран, както и други сектори, затова финансовият министър иска да направи рамката, за да няма увеличение на дефицита", допълни Цветанов и призна, че няма отговор на въпроса защо МФ не е уведомило МВР за спорните промени. "Аз бях информиран от медиите, всичките разбрахме от медиите, когато станаха протестите", отговори той. "Ще имаме решение на вътрешната парламентарна комисия да изслушаме вътрешния министър Румяна Бъчварова, когато е в България", съобщи Цветанов и допълни: "Не мога да видя министър Горанов, не мога да виня министър Бъчварова".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай