Бойко обеща пълна подкрепа на Москов

Бойко обеща пълна подкрепа на Москов | StandartNews.com

Само новите линейни ускорители стигат за реформата, смята премиерът

Пълна подкрепа за здравната реформа обеща премиерът Бойко Борисов на ресорния си министър Петър Москов. Тази седмица в пленарна зала депутатите ще разгледат на второ четене промените в закона за лечебните заведения на здравния министър. През миналата колегите им в ресорната парламентарна комисия направиха доста забележки и промениха много от предложенията в проекта.

"Много вярвам на Москов и той ще получи пълна подкрепа от парламентарната ни група за реформата". Това заяви Борисов вчера по време на огледа на бункерите, в които ще работят двата нови линейни ускорителя в Националната онкологична болница в столицата. Според премиера нагледен пример на здравната реформа у нас е точно обновяването на оборудването за лечение на рак в страната.

То започна през 2010 г. по европрограми и се очаква да приключи през декември. "Дори само това да направим с реформаторите е достатъчно", заяви Борисов. Оптимист за съдбата на реформата и промените в закона за лечебните заведения се оказа, че е и здравният министър. Според него има реален шанс в зала да се приемат част от предложенията, които депутатите в здравната комисия отхвърлиха.

Една от промените, на която Москов държи много, е изискването болниците да осигуряват "комплексно лечение", ако искат договор с НЗОК. То беше отхвърлено в ресорната комисия. Министърът обаче вярва, че в зала ще бъде прието. "Разбира се, ние също ще прецизираме текстовете, като вземем предвид забележките на депутатите", обясни Москов. Според депутати гласуването на закона за лечебните заведения в зала наистина се очаква да е по-благосклонно към министерството, отколкото в комисия. За това обаче ще допринесат отстъпки от всички страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай