Бойко към временните синдици в КТБ: Спасете имуществото

Бойко към временните синдици в КТБ: Спасете имуществото | StandartNews.com

Цацаров и Горанов ще им помагат да проверят всички сделки

"Спасете държавното имущество". С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърнал към двамата временни синдици, които в сряда бяха назначени от съда в Корпоративна търговска банка (КТБ). В Министерски съвет вчера премиерът е поканил синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев, както финансовия министър Владислав Горанов, главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Георги Костов, шефовете на полицията и ГДБОП Христо Терзийски и Ивайло Спиридонов, зам. вътрешния министър Красимир Ципов и директора на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Целта е била временните синдици да се запознаят с държавниците и да "знаят, че могат да разчитат на тяхната компетентност при нужда по време на проверките". "Всичко е правено уж в рамките на закона, това казват квесторите, но именно сега синдиците ще ни дадат тази информация и ще защитим държавното имущество, защото ние сме дали като държава заедно с Фонда, заедно с всички над 3 милиарда и 500 милиона", коментирал премиерът Борисов пред участниците по време на срещата в Министерския съвет. И отново обявил готовността си да спре разграбването на КТБ. А след това допълнил, че единствената цел е имуществото да бъде върнато в полза на държавата и след това, когато бъде разпродадено, парите да влязат в бюджета.

По време на срещата, която е продължила половин час, синдиците са се запознали с представителите на МВР и прокуратурата.
Всяка една от представените институции е заявила готовност да предостави на синдиците информацията, необходима за работата им.

Временните синдици Росен Ангелчев и Лазар Илиев ще заменят квесторите, които поеха КТБ преди девет месеца, и ще разполагат с широки правомощия за връщане на активи, придобити с кредити от банката и намиращи се включително у трети лица.

Синдикати искат проверка на квесторите

Синдикатът на служителите в КТБ поиска от временната анкетна комисия в Народното събрание да провери квалификацията на двамата квестори в институцията. По-конкретно се иска да се провери дали двамата - Станислав Лютов и Елена Костадинчева, отговарят на изискването в Закона за кредитните институции. В него се казва, че квестори в банки могат да бъдат хора с 5-годишен професионален опит на ръководна длъжност в банка или сравнимо с банка дружество или институцията по критерии, определени от БНБ.

ГЕРБ мисли седмица по идеята на Караджов

Поне в рамките на една седмица експертите от ГЕРБ ще консултират идеята ДАНС да взима крайното решение при сделки с български предприятия от стратегическо значение. И да може да налага вето при прехвърляне на собствеността им. Предложението дойде от председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Гроздан Караджов (РБ). По думите му контраразузнаването трябва да може и да обновява по собствено усмотрение или чрез междуведомствена комисия и самия списък с предприятията със стратегическо значение. В момента Министерски съвет изготвя списъците със стратегическите обекти. Председателят на транспортната комисия бе категоричен, че не може държавата да допусне бившия държавен телеком и собствеността на мултиплексите, които излъчват БНТ и други телевизии, да попаднат в ръцете на собственик с неизвестен произход на средствата и намеренията. Така, казва той, се оказва, че може да се появи риск за излъчването на държавните медии. Промяната ще бъде вписана в закона за ДАНС, уточни още той. О.р. полк. Валентин Радев, който е член на Комисията по вътрешна сигурност от парламентарната група на ГЕРБ, посочи, че и в момента има институции, които отговарят за извършването на проверки в подобни случаи. Той заяви, че ще се запознае с проектопромените на Караджов. И допълни, че е хубаво да почерпим опит и от други държави-членки в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай