Бойко: Какво е виновен Дянков, че е Симеон

Бойко: Какво е виновен Дянков, че е Симеон | StandartNews.com

София. "Какво е виновен Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов, примерно, Аню?" Така премиерът Бойко Борисов похвали новия ред за избор на главен прокурор - чрез жребий, който предлага правосъдният министър Диана Ковачева. Това стана на последното заседание на кабинета в сряда.

"Ако Аню се явява, примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с „А”. Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи, примерно, сменям го министъра с някой, който започва с „Т” и ставам пръв". Така продължава да обяснява премиерът защо жребият е най-удачната форма за избор на прокурор.

"При азбучен ред не е ясно дали да е по фамилия или по първо име, а и в съдебната система се използва жребият, даже и при съдебна делба", аргументира предложението си и самата Ковачева.

"Точно така, затова те поздравявам – жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред", възхищава се отново премиерът.

Трима са кандидатите за главен прокурор - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов - по реда на номинирането им.

В момента според правилата на ВСС поредността на изслушване на кандидатите се определя по азбучен ред. Гласуването пък става според поредността на постъпване на предложенията.

Сотир Цацаров, който се смята за фаворит на премиера, първи предложи да се използва жребий при гласуването. Според него така ще се избегнат и най-малките съмнения за фаворизиране, на който и да било от кандидатите.

На последното заседание премиерът отново се налага да играе ролята и на преводач на Дянков. Вицепремиерът предлага статутът и съответно заплащането на администрацията в спецслужбите да е като на останалите чиновници, а не като на разузнавачите и военните. Според премиера обаче не е успял да се изрази ясно.

"В превод това, което Дянков каза, защото трябва да му превеждам, е: трябва ли да има разлика в заплащането и статута на счетоводителката, да кажем, в Националната служба за охрана, на счетоводителката в Националната разузнавателна служба, ако искаш, в ГДБОП счетоводителката, във „Военна информация”, казва Борисов.

"Моето мнение е, че естеството на работата е еднаква за всички, в смисъл, тя осчетоводява секретна информация, секретни плащания, секретни щатове и всичко останало, но ние не искаме да я уеднаквим напълно със счетоводителката в плод-зеленчука. Но поне в рамките на тези служби да можем да ги приведем в съответствие с държавния служител", обясннява премиерът.

Вицепремиерът обаче отново не успява да сдържи възмущението си от предлаганите привилегии в законите за спецслужбите и пак взима думата. Според него разузнавачите и НСО не са с нищо по-особени от останалите хора в държавата и няма логика административните им служители да имат по-големи заплати.

"Вие пак сте стигнали до тезата, че сте по-специални от всички останали, а вие не сте. Няма как вашият счетоводител по закон, който вие написвате сега, да получава 60% повече от моя счетоводител в Министерството на финансите и да получава 20 заплати като се пенсионира или излиза, а моят счетоводител да получава 10 заплати. Няма такава логика", казва Дянков.

"В парламента какво ще стане? Те ще кажат: „да, това е въпрос на държавна сигурност“ и ще мине, защото все пак вие сте вносители - а защо? Изкривява се тезата „за еднаква работа се плаща едно и също”, продължава възмутено вицепремиерът.

"Тази тема задължително да бъде изчистена, защото тя по същество е правилна и тя кореспондира с това, което правихме с държавната администрация и държавния служител като политика. До 12.00 часа на 22 ноември 2012 година вносителят да предостави окончателните текстове", отсича накрая премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай