Бойчев: Държавата да брани хората от корпорациите

Бойчев: Държавата да брани хората от корпорациите | StandartNews.com

Жельо Бойчев, водач на листата на коалиция "БСП Лява България" за 23-и изборен район София

- Г-н Бойчев, не ви ли се струва, че в средата на предизборната кампания БСП е повече в отбранителна позиция?

- БСП винаги е била партията, която е на страната на хората. Няма как да сме в отбранителна позиция, винаги сме се стремели да защитаваме интересите на мнозинството от българските граждани. Ние сме сред хората и през тази кампания разговаряме за започнатото през тази една година в различните сфери. Искаме доверието им, за да продължим започнатото.

- А кое е най-честото обвинение, което чувате при разговорите със симпатизанти, с членове на БСП?

- Има въпроси, които тревожат нашите членове. Молбата ми към нашите съмишленици е сега да концентрираме усилия за добър резултат на изборите, да се мобилизираме.

- Т.е. въпросите са вътрешнополитически?

- Да и след изборите сме си обещали да си направим откровен разговор в партията за всичко, което се случи. Защо в крайна сметка се докарахме до това положение. Това е разговор, за който си има надлежен ред и правила, как да се състои в партията и аз лично, както и мои колеги ще настояваме за това.

- Притеснява ли ви третото място, което социолози отреждат като политическа сила след изборите?

- БСП участва за победа. Някой вече явно е приел за реалност своите мечти и за мен това са откровени спекулации. Няма как соцпартията да бъде заобиколена и изтикана в ъгъла, колкото и да им се иска на определени политически централи и кръгове.

- Докато партиите мерят рейтинг, хората започнаха да се питат дали е възможно цената на тока да скочи през тази зима. Какво им отговаряте?

- На всички казвам да внимават много как ще гласуват на 5 октомври, за да не се изправим отново пред ситуация да сме изненадани. БСП и ние като депутати в 42-то НС може да имаме грехове, но в крайна сметка се опитахме и до голяма степен успяхме да променим философията на провежданата политика. Включително и в енергетиката. И в крайна сметка променихме една ситуация, в която всичко се стоварваше на крайния потребител. Ако въобще стои на дневен ред въпросът за увеличение на цената на тока, той трябва да се коментира заедно с редица други стъпки. Една от тях е стартиране на предоговаряне на дългосрочните договори.

И БСП започна стъпки в тази посока, но за съжаление някои наши инициативи останаха само на първо четене в пленарна зала, тъй като колегите от останалите политически сили не ни подкрепиха. Настоявахме българският потребител да бъде информиран, че ще му бъде прекъснато електричеството, както и да има правото на един по-дълъг срок, в който да предяви претенции към качеството на услугата, която му се доставя. От БСП настояваме да има изравнен баланс в отношенията между крайния потребител и енергоразпределителните дружества. Партиите сме в дълг на всички потребители. Без да развържем казуса "Белене", няма как тази ситуация на натрупани огромни задължения в момента да бъде преодоляна. Всички инвестиции, които са направени на площадката на АЕЦ "Белене", в крайна сметка са в пасива на НЕК. А тези пасиви могат да бъдат преодолени само ако проектът започне да се реализира.

Смятам, че всички се убедихме - държавата трябва да има една по-активна роля в българската икономика. В крайна сметка ДКЕВР и МИЕТ в предходния мандат на ГЕРБ се бяха превърнали в едни наблюдатели на процесите. И това доведе до непремерен и необоснован бум в присъединяването на ВЕИ-тата към системата, без да се отчете тяхното отражение. Мисля, че показахме как общественият интерес може да бъде защитаван за сметка на големите корпоративни структури в енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай