Понеделник,

Боряна Димитрова разкри пробойните в коалицията. Избори

От: СТАНДАРТ -
10886
Боряна Димитрова разкри пробойните в коалицията. Избори
A
A
A

Вървим категорично към нови избори, останалите въпроси - за КПКОНПИ, за шеф на КЕВР - те ще бъдат решавани в нов парламент. Това заяви директорът на „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова в интервю за БНТ.

Нормално е да има вътрешни разговори, на които да се прави анализ, отчет какво е станало, но видяхме съмненията, които изгряха с пълна сила, каза тя. Димитрова посочи два знака, които са били видни по време на преговорите. Първият - няма да има правителство, въпреки че всички са били смирени, благи и диалогични. Нито един остър проблем не е решен, работи се за избори и въпросът е дали ще са по-рано или по-късно, смята социологът.

Това бе предшествано от думите на Нинова, че мандатът ще бъде задържан до 15 август - това показва, че има проблем. Това посочи Слави (Трифонов) - че има разминаване между думи и дела.

Вторият проблем е между програми и персонален състав. Видяхме, че тежестта на тази програма е 5-7%. Големите проблеми са персонални проблеми, втората крачка е ще има или не министри, каза Димитрова.

Относно преговорите социологът каза: "Ако влизаме с едни и същи обувки в една и съща река, няма начин да излезем по-сухи от тази река. Разликата е, че се разговаряше с всички, включително и с отцепниците от ИТН. Ако тази седмица бяхме видели на масата един от препъни камъните, ако такъв проблем бе решен, щях да кажа - аха, има нагласа за съставяне на кабинет".

Относно казуса с КПКОНПИ Димитрова каза, че имаше и преди това две смущаващи обстоятелства, едното е, че Бойко Рашков бе вписан персонално в програмата. Това е повече от странно, показва, че по-малко значение има програмата, процедурата, в сравнение със значението на личността.

Второто нещо е спорната фигура на Бойко Рашков. "Видяхме един, меко казано, неуспешен министър на вътрешните работи, който трябва да стане успешен шеф на КПКОНПИ", каза тя и даде пример казусът с катастрофата на "Черни връх". Вече не може да броим в колко - един министър трябва да детектира, че има проблеми на ниво районни управления. Един министър, който трябва да разплита по-сложни неща, да не може да разплете едни полицейски казус, обясни социологът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички