Борисов: Турция ни помогна много с бежанците

Борисов: Турция ни помогна много с бежанците | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор тази сутрин с турския президент Реджеп Ердоган, който в момента не е в Истанбул, съобщиха от правителствената информационна служба. Борисов благодари на южната ни съседка за оказаната помощ 

Овладяването на миграционната криза ще е основната тема на разговори между премиерите на България и Турция в Истанбул. Освен срещата на високо равнище Бойко Борисов ще участва и в международна конференция по въпросите на проблемите на миграцията.

„Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците, и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение", отбеляза премиерът Борисов и изрази надежда след провеждането на изборите да се състои и официална среща между двамата.

Основна тема на разговора беше миграционният поток. Според президента Ердоган бежанската криза е прераснала в глобален проблем и ЕС трябва да положи големи усилия по този въпрос. Според него е важно да се облекчи товарът с бежанците, който лежи на Турция, и призова този въпрос да бъде разгледан на предстоящото заседание на Европейския съвет.

„Имате пълната ни подкрепа", увери министър-председателят и добави, че в Брюксел му предстоят срещи с председателите на ЕК, ЕП и Европейския съвет. Президентът Ердоган посочи, че отдава голямо значение на продължаването на добрите отношения и на диалога между двете страни.

Министър-председателят на република България Бойко Борисов сподели в социалните мрежи подробности около разговора му с Реджеп Ердоган. 

"Тази сутрин проведох телефонен разговор с президента на Република Турция Реджеп Ердоган, за да изразя съпричастността си към турския народ в този тежък за тях момент. Президентът на Турция ми благодари за посещението днес в Истанбул, където ще се срещна с министър-председателя на Република Турция Ахмет Давутоглу. Всички ние бяхме свидетели на един брутален терористичен акт, отнел живота на десетки мирни турски граждани. Вярваме, че турското правителство няма да допусне да се осъществят целите на тероризма – всяване на страх и анархия. Убедени сме, че властите ще разкрият организаторите и извършителите на този престъпен акт и те ще получат справедлива присъда. Изказвам своите дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите. С г-н Ердоган сме единодушни, че ефективният граничен контрол, както от страна на ЕС, така и на държавите на транзит е от ключово значение за сигурността и предотвратяването на бъдещи подобни трагични инциденти. България отдава особена важност на пълноценното сътрудничество с турските гранични власти. Приветстваме проекта на План за действие за сътрудничество по бежанската криза ЕС-Турция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай