Борисов: Ще номинират Станишев за еврокомисар по имиграцията

Борисов: Ще номинират Станишев за еврокомисар по имиграцията | StandartNews.com

София. "Сега разбирам, че ще номинират Сергей Станишев за еврокомисар в следващите дни", обяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и каза, че има информация за ресора - еврокомисар по имиграцията "най-вероятно". На въпрос дали това е истина и откъде знае, Борисов отговори: „Искате ли да се обзаложим?". 

Днешното заседание на Народното събрание отново се провали, тъй като неговите депутати и тези на "Атака" не се регистрираха в залата.  

„Ако е Кристалина Георгиева, ще получи много висок ресор и е много вероятно и заместник-председателско място в ЕК", коментира лидерът на ГЕРБ своето предпочитание за български еврокомисар.

Освен за оставка, ГЕРБ ще влезе в зала и за актуализиране на бюджета

"Знаете ли какъв е другият капан, който правят? Орешарски това го разбира. Като не актуализира сега бюджета, ще остави двата месеца на служебното правителство да няма никакви пари", посочи Борисов. „Тогава който ще е министър на здравето, ще я забравите бързо Таня Андреева, ще започнете да викате: „Днес „Пирогов" спира, еди-коя си болница спира, дайте пари". Той по закон тогава няма как да актуализира, парламентът го няма и ще ни поставят всички на колене. Ето това правят", посочи Борисов. На въпрос, дали става дума за актуализация на държавния бюджет или този на Здравната каса, той каза: „Каквото искат. Ще влезем и ще ги подкрепим".

Във връзка с гласуването на важни закони в пленарна зала председателят на ГЕРБ подчерта: „Ние сме тук. Ето, сега да внесат. Кое, според мен, е важно да внесат? Ако има закон за банките – такъв, какъвто БНБ предложи или банковата асоциация, ще влезем и ще го подкрепим. Ако внесат за актуализация на бюджета. Винаги съм бил против, но вече от това, което чувам от всички доктори – от Генчо Начев до Тонев – всичките са ми се обадили и казаха – фалит, нямаме пари".

„Трябва тези, които го причиниха, да си понесат отговорност. Това значи оставка на шефа на НЗОК и на здравния министър. Вече каквото и да си говорим, каруцата се е обърнала", посочи Борисов.

„Орешарски преди два дни каза: няма да актуализираме бюджета, колкото има – толкова. Аз какво да му кажа на Орешарски? Какво да направим? Казахме му сто пъти, даже за да подсиля усещането от казаното от мен, го наричах псевдопремиер, какво ли не го наричах – да се обиди, да се ядоса, да си хвърли оставката и да си тръгне. Не", допълни лидерът на ГЕРБ.

„Аз вече два пъти участвам в разговори, където уж се разбираме всичко. На другия ден – 20 нови закона от БСП, главен секретар за следващите 5 години, съпругата на съдията от 2015 г. назначена, Сметни палати, обществени поръчки. Безпардонна работа. Какво да участвам? Трети път ще участвам. И какво от това", избухна лидерът на ГЕРБ. Същата теза подкрепиха в сутрешните телевизионни студиа съпартийците му - Цветан Цветанов по Нова ТВ и Десислава Атанасова по БНТ.

ГЕРБ ще участва в консултациите

Въпреки всичко ще отидем на консултации, потвърди Бойко Борисов в коментар на искането на ПГ на ДПС за консултации при Михаил Миков за постигане на консенсус за законодателната програма до края на мандата на 42-рото Народно събрание. Според Борисов на консултациите трябва да участват експерти – Цецка Цачева, Димитър Главчев, тези, които познават по-добре законодателството. „Ако кажат и аз ще отида", добави той.

В коментар на това, че председателят на парламента е казал, че ще прати писма до председателите на парламентарните групи със закони, които трябва да бъдат приети, Борисов заяви: „Това го договорихме веднъж на първия Консултативен съвет. След това го говорихме в неделя. В неделя, вместо всички да се зарадват и да кажат – „ей, събраха се всички политически партии, взеха едно правилно решение, една огромна опасност беше ликвидирана в банковата система" и след това да се направи така, както говорихме. Затова изпратих г-жа Цачева на този председателски съвет. Вместо да обсъдят това, те вкарват в 18.00 часа 20 нови лобистки закона", оплака се лидерът на опозицията.

„Президентът Росен Плевнелиев е изпратил писмо до председателя на Народното събрание и всичките да са тук за консултации по различни теми", обясни Бойко Борисов.

„Ще настояваме да се вкарат само точки, които имат действително значение за следващите два месеца. Ако има закон за банките, предложен от тях, ако трябва да се мине през закон за дълга, защото следващото правителство двата месеца ще остане без пари. Да се махнат всички обществени поръчки за 700 милиона", посочи той.

„Готов съм да оттегля Наказателния кодекс. Той е бил оттеглен 24 години. Дори и самият Станишев нали се извинява на Орлов мост, нали се целуваха тогава? Те са го признали, аз не знам от какво се плашат сега", каза Борисов.
„В момента състоянието на болниците, на Здравната каса, на приходните агенции е толкова тежко, че би трябвало да се мине през актуализация на бюджета на Здравната каса. Това трябва да го предложи Орешарски, министрите. Точно е като вълка в овча кожа – говорят за консенсус, хайде пак да се съберем, хайде пак да мислим, а през това време виждате какви назначения правят. Те блокират всякакъв консенсус с действията си. Въпреки всичко, ще отидем", подчерта Бойко Борисов.

Борисов не иска да участва в служебно правителство

„Аз бих държал ГЕРБ далеч от служебното правителство, защото това си е тяхна отговорност и трябва да си я изпълнят", заяви Бойко Борисов.

„Единственото, за което ги държа тук, е за да проявят малко разум и тези 2-3 неща, които трябва действително да се направят, да влезем и да ги направим", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай