Борисов призова лидерите да не се крият зад Орешарски

Още днес ГЕРБ внася искане за касиране на изборите

Борисов призова лидерите да не се крият зад Орешарски | StandartNews.com

София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в политическа декларация от трибуната на парламента, че Конституцията му определя отговорността първи да предложи правителство, но даде да се разбере, че едва ли ще получи необходимата подкрепа в новия 42-ри парламент.

 Той заяви, че ще предложи състав на правителство, но не очаква подкрепа. В същото време Борисов подчерта, че програмното правителство, макар и да е предварително договорено, няма шанс. Борисов призова другите парламентарни лидери - Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, да не се крият зад плана "Орешарски".

"Фактът, че на нас ни дават първи думата, показва кой печели изборите. Искам да благодаря на ПП ГЕРБ" обяви Борисов в началото на словото си.

Още днес ГЕРБ внасят искане до Конституционния съд искане за касиране на изборите.

Той се обяви за спиране на омаскаряването. "ГЕРБ категорично отхвърля този метод", каза Борисов. "Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в политиката", призова лидерът на ГЕРБ. Той се обърна към всички парламентарни групи да направят и те всичко необходимо, за да спре тази тенденция. "Нека с чест и достойнство се откажат от подобни похвати", каза лидерът на най-голямата ПГ.

ГЕРБ иска касиране на изборите, въпреки, че е победител, подчерта той и добави, че никоя победа не може да е победа на базата на злоупотреби.

„Още от първия ден на Народното събрание ГЕРБ ще предложи и гласува всички закони, които гарантират запазване на финансова стабилност, енергийна независимост, модернизация на страната, електронно управление, развитие на човешкия потенциал на нацията, научни изследвания, развитие на българската култура и духовност, замразяване на депутатските заплати като знак за солидарност, повишаване на майчинските от 240 на 310 лева, написване на нов Кодекс на труда, допълнителни права за гъвкава заетост, приемане на закона за средното образование, четирите закона за специалните служби", обяви Борисов и добави, че партията му би подкрепила действия в такава посока.

"Политическите опоненти са си опоненти, както водата и олиото не могат да се съберат, така и нашите тези не могат", каза Борисов. „Убеден съм, че ще направите правителство. Можете да разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат. Този, който поеме управлението сега, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да има подкрепа. Пламен Орешарски ще има пълна подкрепа в непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Политическото говорене е едно, прагматичното е, на което можете да разчитате", отсече Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай