Борисов: Препотвърдихме стратегическото партньорство със САЩ

Борисов: Препотвърдихме стратегическото партньорство със САЩ | StandartNews.com

Правим интерконектора с Гърция с евросредства, каза премиерът

София. Премиерът на България Бойко Борисов заяви след срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че е било препотвърдено стратегическото партньорство със САЩ.

"Обсъдени бяха регионални и глобални предизвикателства, сътрудничеството в отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация, върховенството на закона", каза Борисов.

"Сътрудничеството продължава посредством работни групи в сигурността, отбраната, енергийната сигурност, върховенство на закона, образованието и връзките между народите на България и САЩ", добави премиерът.

"По темата за шистовия газ многократно сме заявявали, че има мораториум за проучването на шистовия газ до момента, в който се изнамери технология, която 100% да гарантира чистотата на технологията, тъй като тези находища, за които се говори са в най-плодородната част на България", каза Борисов по време на пресконференцията с Кери.

"Що се касае до „Уестингхаус", има работна група и много ясно съм поискал помощ от „Уестингхаус" да бъде инвеститор в този проект. Именно тази работна група ще продължи, включвайки и от тяхната „Тексим банк", която е банката на техния департамент, казано по-просто, медийно финансова икономическа система. Тя трябва да бъде такава, че да не ни задължава да минаваме дефицита или съответно да се дава гаранция, която би била за сметка на дълга. По тази тема ще се работи", добави той .

„Трето, интерконекторът с Гърция да бъде изграден с европейски пари, което беше поето като ангажимент да ни съдействат от Европейската комисия. Освен това, запознах партньорите с нашата идея за газовия хъб на българо-турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи", коментира още министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай