Четвъртък,

Борисов: Опитваме се да пазим баланса с Турция и ЕС

От: Администратор -
2703
Борисов: Опитваме се да пазим баланса с Турция и ЕС
A
A
A

В този размирен свят се опитваме да пазим баланса и между Турция, и ЕС, и между нас си. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен по време на среща с кметове на общини от област Шумен, Търговище и Разград, предаде „Фокус".

Българските мюсюлмани са мост за приятелство и не трябва да служат за разделение. „Всички сме български граждани, трябва да се държим заедно", допълни премиерът. Той заяви, че не дели общините според това от коя партия е съответният кмет, нито по вероизповеданието на населението и отпуснатите с постановление на МС средства за строителство и ремонт в редица населени места го доказва.

Борисов припомни отпуснатите от държавата суми по бюджетите на общини от региона - ремонт и рехабилитация на улична мрежа в населени места в община Завет – 400 000 лв., по бюджета на община Лозница за ремонт и рехабилитация на улици в гр. Лозница и за изграждане на спортни площадки в с. Чудомир и с. Манастирско– 400 000 лв., за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в населени места в община Самуил – 350 000 лв., за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в населени места в община Цар Калоян – 380 000 лв., по бюджета на община Антоново за изграждане на път – 3028/III – 4006 – Антоново – Орач – Халваджийско – Дъбравица – III – 4082, в близост до с. Дъбравица, и за изграждане и ремонт на пътища на територията на общината – 360 000 лв., за ремонт и рехабилитация на Обреден дом в гр. Омуртаг – 360 000 лв., за благоустрояване на училищни дворове, за създаване на зони за отдих и спорт в общината и за ремонт и рехабилитация на улична мрежа на територията на община Опака – 320 000 лв., за реконструкция на улици в населени места на територията на община Венец и за изграждане на фитнес на открито – 850 000 лв., за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в населени места в община Върбица – 400 000 лв., за реализация на етап 1 на Проект „Реконструкция на ул. Аврора от 0+000 до 0+472 в с. Пристое, община Каолиново – 400 000 лв., по бюджета на община Нови пазар за изграждане на многофункционална зала в с. Памукчии и изграждане на детски площадки в с. Памукчии и с. Стоян Михайловски – 561 000 лв., за реализация на етап 1 на Проект „Реконструкция на ул. Младост от км 0+000 до км 0+867 в с. Звегор, община Хитрино – 350 000 лв., по бюджета на Община Шумен за строително-монтажни работи по цялостното изграждане на многофункционална спортна зала в гр. Шумен и благоустрояване на пространството около нея – 8 000 000 лв.

„Ако работим с този темп и събираемост, догодина ще си направим и следващите етапи. Целта ни е да няма населено место без водоснабдяване, асфалт и паралелно с това да има детски площадки, обредни, спортни зали и само така можем да се опазим от това, което витае. Колегите в Турция много внимателно следят и малко със завист ни гледат как добре си живеем и си подреждаме държавата, казвам със завист, но с добро, защото етническата толерантност у нас действително е пример в момента и в Европа", каза още Бойко Борисов. Той призова кметовете да работят прозрачно и открито с обществените поръчки и да следят за качеството на извършените дейности. Премиерът коментира, че строителството на автомагистрала „Хемус" ще излезе близо 1,5-2 млрд. лв. „Защото е планина, навсякъде трябва да са естакади, мостове, тунели, но не направим ли „Хемус" това означава след 10-15 години разликата между Южна и Северна България да е като в Италия, образно казано", каза премиерът. Той посочи, че затова е взето решение да се инвестира и да се строят отсечки от магистралата, там където проектите са готови. Любомир Христов, кмет на община Шумен, благодари на министър- председателя за средствата, отпуснати за многофункционалната зала. „Бях повече от убеден, че когато поставих въпроса преди 9 месеца, вие ще спазите обещанието си, защото вярвам, че сте човек на честта и го доказвате. Това е първото демократично правителство, което започва да заделя средства не от европейските програми, а от държавата, за да благоустрои смесените райони. Може би от 25 години, 8 млн. лв. в Шумен не са влизали от държавата", каза Любомир Христов. Премиерът получи благодарност и от Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец. „Бойко Борисов мисли за всички 265 общини. Никога не е делял общините на малки и големи, на ГЕРБ, на БСП, на ДПС. Приветствам ви за това, което правите", каза Нехрибан Ахмедова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички