Борисов: Никой не е обсъждал с мен 10% ръст на учителските заплати

Борисов: Никой не е обсъждал с мен 10% ръст на учителските заплати | StandartNews.com

Никой не е обсъждал с мен увеличение с 10% на учителските заплати и не е ясно има ли в хазната пари за такова увеличение. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дивотинския манастир, съобщиха от правителствената информационна служба

В неделя министърът на образованието Меглена Кунева събра в зала „Арена армеец" 12 хил. учители и каза, че се очаква от началото на следващата година техните заплати да бъдат увеличени с 10%.

По думите на премиера подобен ръст на възнагражденията ще струва 250 млн. лв., но към момента той не е обсъждал тази тема с министъра на финансите.

„Може би има резерви в МОН за увеличение на учителските заплати. Ако те двамата са говорили значи всичко е наред", допълни Борисов.

По темата за решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ „Белене" премиерът Борисов заяви, че се случва това, за което е предупреждавал през 2006г.

„Аз лично бях много по-загрижен за решението на арбитража, за радост най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха", коментира премиерът.

Той допълни, че е важно с нормален, прагматичен работен план с партньорите от „Росатом" да се проведат срещи и да се нормализират отношенията между двете компании-НЕК и Росатом, за да се намери най-доброто решение. „Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна това ще бъде най-доброто решение", заяви Борисов.

„Важно е да се уравновеси тонът, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да постигнем максимален ефект, в случая с флотилията по-трудно ще успеем", коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Борисов каза също, че на среща на върха в Брюксел ще повдигне въпроса за охраната на Черноморското крайбрежие. Той отново подчерта, че някой се е договарял зад гърба му с други държави за общи действия в Черно море.

"Сега границата е спокойна – засилихме повече постовете, вложихме и дипломация. Надявам се писмото на външния министър и моя до Европейския съвет да включим тази точка. Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по темата за флотилията, колкото повече време минава показва, че съм бил прав, защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент. За мое най-голямо съжаление накрая идва при мен сметката", коментира още Борисов.

Премиерът присъства на празнична света Литургия по повод празника на едно от лицата на Света Троица - Светия Дух. В нея взе участие Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

"Не толкова отдавна Дивотинският манастир "Света Троица" край Банкя беше пред срутване, а иконите бяха откраднати. Успяхме да ремонтираме мястото, което ще остане за хората, и се радвам, че Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит днес дойде тук за празника Свети Дух. Юли месец ще осветим и старата, и новата църква. Честит празник!", написа премиерът в личния си профил във Фейсбук

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай