Борисов: Непрекъсната работа по обектите, да не сте дошли за пари после

Борисов: Непрекъсната работа по обектите, да не сте дошли за пари после | StandartNews.com

Правителството даде съгласието си Агенция „Пътна инфраструктура" да сключи договори за изпълнение на дейности по участък 2 от проекта за изграждане на Западна дъга на Софийския околовръстен път. Пътната отсечка е част от АМ „Калотина – София".

В тази връзка премиерът Бойко Борисов настоя за непрекъсната работа по обектите от Софийския околовръстен път, за да не се стигне до загуба на европейско финансиране и строителство на участъците със средства от националния бюджет. Той препоръча на министъра на регионалното развитие и благоустройството да проведе нови разговори с изпълнителите за ускоряване и пълна мобилизация при строителните дейности. „Събери днес строителите и да се организира целият бранш и да го завърши. Иначе догодина да дойдете и да кажете: Дайте 30, 40, 50 милиона от бюджета, за да си довършим това, за което имахме европейско финансиране... Ние и да обясним, че по времето на Орешарски това беше абсолютно спряно и в последната една година спасяваме парите, то е факт, но ще се отрази на бюджета и на парите, които чакат всички останали", каза премиерът. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Попитана от Борисов за строежа на Северната тангента, регионалният министър Лиляна Павлова отговаря, че строителите работят изключително активно. „Археолозите освобождават по малко терени, както бяха поели ангажиментите си към нас, ние осигурихме допълнителна работна ръка. Искам да благодаря на вицепремиера Калфин, с когото заедно работихме през бюрата по труда за допълнителни хора, които да наемем там, за да можем да подкрепим археологията да се извади. Всичките съоръжения на тези 17 км, ние имаме над 17 съоръжения, са почти готови и се работи по насипи, за да може в максимална степен да имаме съществено завършване до края на месец декември и да остават по-скоро довършителни работи, по-малко дейности. Надяваме се на времето и на снега – колкото по-късно започне снега, толкова повече ще завършим тази година", подчертава Павлова. Тук Борисов пък вметва, че „Над снега и времето власт нямате. Юли, август бяха добри за работа".

На това Павлова отговори, че тогава работели археолозите. Тук Борисов заяви категорично: „24 часа работа на този обект! Времето е още благосклонно. Да не сте дошли да искате пари после. Казвам ви го да си знаете. Дори и сега с финансовия министър правим голям жест към вас, защото това, което взимаме като решение, ако не стане Северната тангента в срок и после дойдете да ви даваме допълнително пари за нея, по-добре да ги дадем тези пари за Младост – Тракия да направим. Така че си правете сметката".

Павлова обаче беше напълно непреклонна: „Господин премиер, отсега мога да кажа, че ако завали сняг, няма как да асфалтираме в снега и няма да довършим тангентата до края на годината". Западната дъга ни е подсигурена. Проблемът е само със Северната тангента, която, ако завали сняг и не могат да доасфалтират, ще трябва да се довършва вече от бюджета. За Западната дъга няма проблем, обясни още Павлова.

Борисов информира, че от седем държави внасяли битум в момента. „Не можем да смогнем с асфалта, който се полага в страната. В четвъртък „Струма" е готова до Благоевград, ще видим за петък след обяд дали „Марица" ще стане готова, ако не – в понеделник-вторник и „Марица" ще стане готова. Не могат да смогнат. Днес най-сериозно им казваш, съберете ги и им предайте това, което съм ви казал", завършва Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай