Борисов: Не искам избори, но се готвя за война (ОБЗОР)

Борисов: Не искам избори, но се готвя за война (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бойко с ултиматум към гърците, те отвориха границата

Не знам дали има партия, която с 13 гласа има 7 министри и над 20 агенции, каза Генерала

"Не искам избори, това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война". Това разкри премиерът Бойко Борисов в Сандански, където участват в Зимния университет на младежите от ГЕРБ. "Държавата прави много добри неща и както виждате, всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави, е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Виждаме какви тежки отношения са вътре в самите партийни организации и партии, които имаме в правителството. В РБ помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - аз или ГЕРБ да сме им арбитър, което не е наша работа", започна коментара си премиерът и веднага допълни: "Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше, нито ние ще станем любими на другите партии, нито те на нас, но ние се опитахме да търсим някакъв баланс, да има стабилност и най-вече да можем да си приключим финансовата година, защото помните, ние заварихме спрени европейските фондове, а сроковете изтичаха. Ако беше пропаднал изборът на Меглена Кунева, тя щеше да подаде оставка и да падне правителството. РБ осигури 13 гласа. Не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми, особено във военната промишелност огромен интерес имаха от РБ".

Бойко Борисов бе категоричен, че ГЕРБ повече няма да е боксова круша и няма ги търпи да се "джафкат". "РБ много йезуитски, когато друг ни подкрепи, обвързват тази подкрепа с обществените поръчки. Те - в бяло, ние - зависими и в черно. Стабилността е важна, но по-важен е моралът. Опитваме се да излезем от хватката на реформаторите, те си градят президентска кампания и се правят на морални стожери, но им видях капацитета. Да знаете, няма по-скъпо от името. То няма цена. Затова поех този курс. Спряхме обществени поръчки. Разбрах, че е важно да сложиш правила. И да си решителен. Който се движи по тях, е бизнесмен, който не го прави - прокурор и съд. Вземеш ли им парите, нищо не боли повече. За действията си получаваме изключителна подкрепа отвсякъде", увери младежите премиерът.

Преди да започне участието си в конференцията, Борисов отиде до гръцката граница и я премина пеш. "Ако до два дни не приключат безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа какъв съсед имаме, и да привлека вниманието. Реших, че това е последната възможност да направя нещо по въпроса. Превозвачите виждат, че полагаме усилия, особено министър Московски, на когото благодаря", каза премиерът. На браздата той обясни, че досега България в Брюксел изключително много защитавала гръцките интереси като наш съсед, като се започне с всички финансови планове на ЕС и милиардите, които се изляха в Гърция, за да се спаси държавата им. Борисов припомни, че е помагал на всички премиери на южната ни съседка, независимо дали са били леви или десни. "Застанах на обратната позиция на Вишеградската четворка да направим ограда между България и Гърция, отказах парите, защото хората десетилетия са мечтали да няма граница с Гърция и да може да пътуват свободно", посочи Борисов. "Помолих полицаите, с които сме бивши колеги и имаме общ език, че очаквам в рамките на два дни да приключат тези безобразия, защото нямам друга квалификация - Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България и започвам да мисля, че това е насочено срещу България. Ще използвам правото си на вето на 7-ми на извънредния Европейски съвет, просто няма да отида. Ще отида на границата", заяви премиерът. И подчерта, че гърците имат няколко дни, в които да обмислят ситуацията. "Това последно ми дойде като идея, което можем да направим за нашите превозвачи и шофьори", посочи Борисов. Той разкри, че десетина минути обикалял с джипа между стотиците трактори, но не видял нито един гръцки фермер. "Живо пиле нямаше, само трактори. Нямаше човек, с когото да говоря. Да си решават проблемите, да не затварят границата, че българите са ми по-мили", завърши премиерът.

Мисълта за нов вот е недържавническа

Цецка Цачева, председател на Народното събрание

ГЕРБ ще има най-голяма полза от предсрочни избори, но това е недържавническо мислене. Държавническо поведение е ние да продължим да работим в интерес на хората. Правителството е стабилно, управлението е стабилно. Работим за пълен мандат, работим да изпълним всички ангажименти, които поехме. Винаги трябва да сме готови да тръгнем на избори - затова структурите трябва да са в добро състояние. А парламентарният диалог изисква консенсус и адаптиране във всяка ситуация. Трябва да отчитаме възможното от невъзможното. За коалиционните ни партньори в лицето на Реформаторския блок бе много важно да застанем зад предложенията им за разделяне на квотите на ВСС. Само ние ги подкрепихме, но се оказа, че 83 плюс 24 прави 107 гласа. Такава политика, на фона на демокрация и пъстър парламент, не може да се провежда.

Борисов чака компромати до 20 дни

"След 20 дни очаквам атака срещу себе си заради борбата с контрабандата, спрените обществени поръчки и мерките на кабинета". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сандански. "Такива компромати ще чуете за мен, но това ще стане след 20 дни. Сега още всички са шокирани и стреснати. Няма да има милост за никого. Водим битка срещу монополите, контрабандата и лошите практики. Аз не се боря нито срещу Златев, нито срещу Пеевски, но държа на принципите. Не сме срещу някоя фирма, но не може горивата да са толкова скъпи", каза още Борисов. Той допълни, че от вчера тече операция по бензиностанциите. "По пътя от София до Сандански видях три малки странни бензиностанции, на които пишеше, че горивото е по-евтино. Пратихме шпиони, те заредиха и поискаха фактура, но не им дадоха. Две от тези бензиностанции са вече затворени", разказа премиерът.

И премиерът ще санира къщата си

"Напролет започвам да санирам къщата си, защото откакто е построена, не е пипана. Ще извикам обаче всички да видят какви пари харча, какви фирми работят, за да няма спекулации. Дограмата е стара и през зимата много духа". Това призна премиерът Бойко Борисов, който говори пред младежите на ГЕРБ за Националната програма за безплатното саниране. Той не пропусна да отправи съвет към присъстващите кметове на Сандански и Петрич Кирил Котев и Димитър Бръчков. "Гледам олющените сгради в Сандански. Трябва да сте редки тъпанари, за да не си оправите блоковете. 1 милиард дадохме миналата година, още 1 ще дадем тази. Идете в Благоевград при кмета Атанаса Камбитов и вижте какво прави. Той е националният ни отличник. Там няма блок без документи за саниране. Санирането води до енергийна ефективност на сградите, удължава живота им, вдига цената на жилищата. Те в Благоевград са си тарикати открай време и първи започнаха процедурите. Затова и сега резултатите им са хубави", каза премиерът. Камбитов уточни, че са сключени 125 договора за 160 милиона лева, а над 30 000 души ще се възползват от програмата.

ГЕРБ ще обнови президентската двойка

Изборите наесен ще са проверка за мощта на партията, каза Цветанов

"Ще обновим президентската двойка." С тези думи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви намерението на управляващите за изборите наесен. Цветанов не посочи нито името на Росен Плевнелиев, нито на Маргарита на Попова, нито други имена, които партията на Бойко Борисов обмисля да предложи за президентските избори. "Уверявам ви, че новата президентска двойка ще е печеливша", допълни Цветанов в предаването "Панорама" по БНТ1. Зам.-лидерът на ГЕРБ напомни, че всички български президенти след 10 ноември са били държавни глави на целия народ, а не на политическата партия, която ги е издигнала.

Новоизбраният председател на вътрешната комисия отрече категорично слуховете, че той има проблем с вътрешния министър Румяна Бъчварова. "Ще подкрепям г-жа Бъчварова и МВР", каза Цветанов.

"Ние трябва да сме способни да си говорим и с останалите партии. Някои от тях искат да бъдат в опозиция, но и да участват в управлението на страната - не съм виждал такива политически абсурди никъде в Европа. Нашите партньори от Европейската народна партия също са разочаровани. Силата на малките партии е, че могат да говорят всичко, защото от тях не зависи нищо", продължи с коментарите си Цветанов вчера пред над 150 младежи от цялата страна по време на откриването на VII Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански. "Тези партии винаги разчитат на основния фактор - ГЕРБ. Няма друга партия, която да има подобен политически живот. Въпреки че призовават за предсрочни избори, всъщност нито една от парламентарните групи, с които разговарям, не искат да отидат на предсрочни избори. Всеки казва, че е решил проблема, когато става дума за извличане на дивиденти. Когато обаче се случи нещо негативно, всеки може да обвини нас. Трябва да направим баланса, да работим за всички. Не спирайте да работите ежедневно за заздравяване на структурите на ГЕРБ", допълни зам.-председателят на ГЕРБ. "Системните партии имат ясна политика, имат своите представители на международни форуми, които да могат да поемат ангажименти и да ги изпълняват. Когато министър-председателят Бойко Борисов каже "Да" на Съвета на лидерите в Брюксел, това ще бъде "Да". Това е силата на системните партии, каквато е ГЕРБ", каза Цветанов. И допълни: "Президентските избори ще бъдат генерална проверка за мощта на ГЕРБ, за това дали структурите ни работят със същата мощ, с която неутрализираме популизма на всички избори."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай