Борисов на среща с Оланд в Париж

Борисов на среща с Оланд в Париж | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд утре, съобщиха от "Дондуков" 1. Министър-председателят ще бъде в Париж за откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" в Лувъра.

На срещата ще присъства и френският премиер Манюел Валс. Същия ден Борисов ще разговаря и с Никола Саркози, президент на Френската република (2007 - 2012 г.) и председател на Съюза за народно движение.

На откриването на експозицията, която се провежда под патронажа на българския премиер, ще бъдат и вицепремиерът Румяна Бъчварова и министърът на културата Вежди Рашидов. В нея ще участват със свои експонати 17 български музея.

"Забележителната изложба "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България", която се открива на 14 април в Лувъра, безспорно, е най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година. На първата церемония по откриването на изложбата в Лувъра на 14 април 2015 г. ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни. Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан. Изложбата е разположена в четири зали в крило "Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.", съобщават от министерството на културата.

По време на посещението си в Париж Рашидов ще се срещне и с министъра на културата и комуникациите на Франция г-жа Фльор Пелерен. Той присъства и на концерта на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният" в катедралата Нотр Дам, по време на който певците от този прочут наш мъжки хор ще представят несравнимото ни богатство от старинни православни песнопения.

Министър Рашидов ще участва и в откриването на изложбата „Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници", която ще бъде наредена в галерията на Българския културен институт в Париж.

Както е известно, подготовката на мащабната и изключително представителна експозиция с културното наследство на траките започна през 2012 г. благодарение на усилията на министър Вежди Рашидов, който сключи петгодишно споразумение с Музея „Лувър" за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

На 15 април ще се проведе и второ, специално откриване на изложбата, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за участие в изложбата и спонсорите, които дадоха своята подкрепа за консервация и реставрация на движимите културни ценности, съпътстващата рекламна кампания на културното наследство на страната ни и за предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай