Борисов и Йълдъръм: Общи мерки за бежанците с Турция

Борисов и Йълдъръм: Общи мерки за бежанците с Турция | StandartNews.com

България и Турция ще набележат заедно мерки за справяне с бежанския проблем. От Анкара ни предложиха двустранен механизъм за сътрудничество по въпроса. Това се е случило в телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм. За разговора потвърдиха пред "Стандарт" от правителствената пресслужба. Инициативата е дошла от страна на Йълдъръм, съобщиха и от пресслужбата на турския премиер. Йълдъръм е уверил българския си колега, че в южната ни съседка са наясно с притесненията, които България има във връзка с нелегалната миграция. Заради това му е предложил турските и българските власти да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество, което е било прието от страна на Борисов. Българският премиер призна в петък, че е "изключително притеснен" от възможността за бежански наплив към България, ако Турция бъде обявена за несигурна страна. Министър-председателят ни изчисли, че тогава у нас "само с едно кимване на главата ще бъдат върнати 400-500 хиляди бежанци". Заради това Борисов заяви, че "България трябва в момента да се опита да гради възможно най-добри отношения с Турция и да ги запазим такива, че Турция умишлено да не предизвика тази вълна".

"Приоритет за нашата страна е изпълнението на споразумението за мигрантите, сключено с ЕС, и на визовата либерализация. Но докато се стигне до изпълнението на този етап, предлагам нашите две страни, които са с обща граница, да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество по този въпрос", е заявил Йълдъръм. И двамата премиери обаче са изразили обща позиция, че подобно сътрудничество няма да означава отмяна на споразумението с ЕС. В разговора е бил засегнат и въпросът с връщането от страна на българските власти на турския бизнесмен Абдуллах Бююк в родината му. Той бе екстрадиран от МВР въпреки отказите за това на Софийски градски и Апелативен съд. Мотивът на магистратите е липса на гаранции, че в Турция срещу него ще се води справедлив процес. От силовото ни ведомство обясниха, че Бююк е "върнат при семейството си" заради невалидни документи. Въпреки това вътрешният министър Румяна Бъчварова нареди проверки по случая в Гранична полиция и Дирекция "Миграция". Премиерът Бойко Борисов пък обеща, че ако бъдат установени пропуски, ще има наказания или уволнения. Турският премиер обаче е дал обещание, че срещу Бююк ще се води справедлив съдебен процес. "Експулсираните от България членове на фетуллахистката терористична организация - ФЕТО, ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта", е заявил на Борисов Йълдъръм. И е добавил - "вярвам, че експулсирането от България представлява добър пример за другите страни, сред нашите приятели и партньори". Йълдъръм е подчертал още, че турската страна със задоволство е посрещнала изразената от българското правителство позиция на подкрепа на кабинета на Йълдъръм и срещу опита за преврат от 15 юли.

200 европолицаи подсилват границата

Жандармерия помага в спецоперация на браздата

Охраната на българо-турската ни граница ще бъде подсилена с още 200 полицаи. До края на следващата седмица ФРОНТЕКС изпраща у нас граничари от всички страни в ЕС, като така изпълнява наше искане. Това съобщи на брифинг в Бургас днес директорът на Гранична полиция гл. комисар Антонио Ангелов. "Те са изключително добре подготвени, с високопроходима техника, термовизионни камери и ще ни бъдат от изключително голяма полза, особено в тези най-трудни месеци от годината - август и септември", увери Ангелов. И обясни, че 86 от тях ще се включат в охраната на границата след дни, а другите ще дойдат до края на другата седмица. "Към момента ситуацията е под контрол, но с този засилен миграционен натиск през последните две седмици ние сме длъжни да вземем още по-строги мерки. Наблюдаваме активизиране и на колегите от турската страна. Ние сме наясно, че те са изправени пред още по-голям натиск, но наблюдаваме тяхното засилване на активността им специално в района на българо-турската граница", посочи още шефът на Гранична полиция. Допълнително за охраната на границата от днес започна и специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството. 150 жандармеристи вече са подсилили българо-турската граница в района на Бургаска област. Причината е усложнената среда за сигурност, като за сравнение - през юли на границата с Турция са спирани сто бежанци, а сега техният брой е над 200. "Само в петък са предотвратени 220 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница", съобщи и главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Това са 11 групи от жени и мъже, заловени на територията на Малко Търново, Граматиково и Резово. "Процесът традиционно се изостря на територията на Бургаска област, която се определя като критична точка", призна главният комисар. Като една от причините той посочи натоварения туристически сезон и големия пътникопоток, който възпрепятства проверките на незаконно преминаващите границата. Само за едно денонощие пък на границата ни със Сърбия са заловени 87 нелегални мигранти при опит да влязат в страната.

БСП критикува случая с човека на Гюлен

БСП разкритикува поведението на правителството по случая с върнатия от страна на българските власти турски бизнесмен Абдуллах Бююк въпреки съдийските откази за това. Турският гражданин е сочен от турската страна за свързан с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат в южната ни съседка. "Премиерът Борисов, вицепрезидентът Попова и министър Бъчварова извършиха тежко беззаконие. Решенията на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд, които не позволяват екстрадиция на турски гражданин, нямат никакво значение за тях. Омбудсманът не е уведомен в нарушение на закона", написа в профила си в социалната мрежа лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Според нея властите "не поемат отговорност за собствените си действия и я прехвърлят върху службите "Миграция" и Гранична полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай