Борисов и Цветанов призоваха за оставки в МВР

Борисов и Цветанов призоваха за оставки в МВР | StandartNews.com

Плевен. За оставки в ръководството на МВР след трагедията в Лясковец призоваха в Плевен експремиерът Бойко Борисов и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Според двамата операцията с убития командос и простреляните му колеги, е провал.Борисов нарече идиотщина опитите да се прехвърли отговорността за операцията на неговия подчинен. „Да си наведат главите и да поискат прошка, Бог да го прости момчето".

 

Според Цветанов случилото се е в резултат на сериозен дефицит н МВР в организационен план. Той разкри, че още преди две седмици имало подготовка в областната дирекция във Велико Търново за реализацията по задържане на стрелеца, но тя била неуспешна.Използването на специализираният отряд за борба с тероризма по този начин било неуместно и е висша проява на професионална некопетентност.

 

През 2012 г бил изготвен профил на този психично болен човек и препоръката била да не се предприемат действия, когато майката е вътре, защото можело да я използва за заложник. Могло е със съкретен пост в тъмната част на деня да се разиграе оперативна игра и да се проникне в апартамента, без да се застраши човешки живот. Отговорността на вицепремиера Цветлин Йовчев е отстраненяването на истинските професионалисти в МВР като Валентин Цоновски и хора от института по психология. Според Цветан Цветанов не е изключено при операцията да е бил нарушен закона, защото се говори, че тя е започнала преди 6 ч.

 

„Вторият кандидат за евродепутат в листата на ГЕРБ за предстоящите избори за ЕП ще бъде Андрей Ковачев, а трети- Мария Габриел", каза Борисов.

 

„Ние, за разлика от другите, не си правим сметки. Колкото народът ни даде – толкова места за евродепутати ще имаме. За мен е важно и винаги ще го подчертавам, че след успешния мандат на ГЕРБ, а той е успешен, защото българският народ за втори път ни постави на първо място – това е оценката за един успешен мандат, се надявам и сега да ни оценят хората и да гласуват за нашите евродепутати, които са и много добре подготвени, което ще видим в предстоящите дебати", коментира Борисов. Той посочи, че другата седмица ще обяви и други трима кандидати

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай