Борисов и Горанов попариха Кунева за заплатите (ОБЗОР)

Борисов и Горанов попариха Кунева за заплатите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обляха със студен душ надеждите на учителите за по-високи възнаграждения

Увеличението на учителските заплати се оказа мираж. Премиерът Бойко Борисов опроверга вицето си и образователен министър Меглена Кунева, която бодро обеща пред 12 000 преподаватели в зала "Арена Армеец" как "ще работи за увеличение с 10%" на заплатите им. При посещението си в Дивотинския манастир премиерът се изненада от изявленията на Кунева по време на неделния учителски форум, която твърди, че е съгласувала скока на преподавателските възнаграждения с финансовия министър Владислав Горанов. Борисов заяви, че не знае за това. "Аз от вас научавам", обърна се той към журналистите и добави: "Тя (Кунева - б.а.) може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено по тази тема". След това Борисов бързо изчисли наум, че увеличението ще струва на хазната над 250 млн. лв. "Аз не знам държавата да ги има тези пари", посочи премиерът. Така надеждите на учителите за по-високи заплати бързо бяха облени със студен душ.

"При мен всеки ден министрите си пожелават двойно или тройно увеличение на заплатите. Това го правеше тройната коалиция преди това. Излиза уважаемият приятел Йовчев (Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи в правителството "Орешарски" - б.а.) и казва - с 200 млн. вдигаме заплатите на полицаите, Чобанов като финансов министър не потвърждава това, защото ги няма парите. Идваме ние - и с 200 млн. почваме да плащаме повече", напомни Борисов. По-късно от Министерството на финансите заявиха официално, че не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина. В разпространения след това колективен трудов договор се вижда, че става въпрос за планове за увеличение на минималните работни заплати, а не на средните, с каквото впечатление се остана от събора. Точният текст гласи: "Министерството съвместно със социалните партньори предприема действия за осигуряване на увеличение на минималната основна работна заплата на педагогическите специалисти с не по-малко от 10% и допълнителното трудово възнаграждение за лекторски часове с не по-малко от 20%, считано от 1.01.2017 г." В документа е предвидено и увеличение на някои социални придобивки като бонуса за класно ръководство, средствата за облекло и обезщетението при пенсиониране.

Финансовият министър: Не сме обещавали пари

Във финансовото министерство не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина. От ведомството на Владислав Горанов уточниха категорично, че образованието е сред приоритетните сфери за правителството, но засега точни разчети в числа няма.

През уикенда министър Горанов заяви, че ще се търсят възможности за повече пари за образование, но не разкри детайли, нито пък конкретизира, че ще уваличава заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай