Борисов даде последен шанс на Ирина Бокова (ОБЗОР)

Борисов даде последен шанс на Ирина Бокова (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пълна подкрепа до 26.09, ако тогава не е първа или втора, ще решим какво да правим, заяви Борисов

Последен шанс на Ирина Бокова като кандидат на България за генерален секретар на ООН даде премиерът Бойко Борисов. След 26 септември, ако не е първа или втора, ще преценим заедно какво да направим, каза министър-председателят в специално изявление в началото на днешното правителствено заседание.

"Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Не ми направи това добро впечатление", каза Борисов пред телевизионните камери, подчертавайки, че е искал да говори в нейно присъствие. "Когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство те е номинирало... И аз имам доста отговорни задачи - и днес, и утре, в петък ни е съветът в Братислава, но ...", каза Борисов. Той изтъкна огромните усилия, положени от първото правителство на ГЕРБ и особено от Вежди Рашидов за избирането на Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО. И припомни как в последните си дни кабинетът "Орешарски" я номинира за шеф на ООН - две години преди да започне процедурата за избор. "Никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия. Ние си замълчахме", върна лентата премиерът. И продължи: "Като толерантно правителство, което не отрича, а се опитва навсякъде, където може, да има приемственост, особено в международен план, ние изпратихме и потвърдихме кандидатурата в официален документ - решение на министерски съвет".

Борисов показа пет огромни папки на бюрото си е заяви: "Тук, понеже някои спекулират, са писмата за подкрепа на Бокова - от японския премиер до Тереза Мей. Тя е нов премиер, но и до нея съм изпратил". "Разпоредил съм, който от медиите иска - да му се дадат", каза министър-председателят, допълвайки, че писмата до премиери, външни министри, президенти и крале от целия свят са стотици. Нашето правителство, всички вие (б.р. министрите), сме работили абсолютно честно, почтено за избора на г-жа Бокова, подчерта няколко пъти Бойко Борисов. И отсече: "Не приемам, че била по-късно издигната. Напротив - тя е най-ранно издигнатият кандидат".

"До този момент минаха 4 изслушвания. За съжаление нашият кандидат е 3-ти,5-ти, 7-ми, 5-ти. С цялото ми уважение дори Македония и Сърбия са преди нас. И някой явно иска недоброто си представяне в един момент да го пририше на мене, на вас, на България...", заяви още премиерът Борисов. И заяви: "Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, ако това беше наш кандидат, да съм го отзовал много отдавна. Така, както напривих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре".

"Не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите за какъвто и да е пост. Напротив - ние понеже сме изключително толерантни и съпругът на г-жа Бокова е наше предложение за Европейската банка", заяви още Бойко Борисов.

Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура. Не съм го допуснал, категоричен бе Борисов по повод позициите на Русия и Германия от предните дни. "Не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения", отсече той. Премиерът многократно подчерта, че правителството полага огромни усилия за подкрепата на Ирина Бокова. И ще го прави до 26 септември, когато е петото неформално гласуване.
"Задължавам ви всеки да положи максимални усилия, включително и аз, г-жа Бокова на 26-ти да влезе в първите двама. Защото следващото гласуване вече е с цветни бюлетини. Имаш ли червена бюлетина - тоест държава да ти каже, че категорично не стои зад неб, не продължаваш", каза Бойко Борисов. Той пожела успех на Ирина Бокова и призова за цялата подкрепа на външно министерство, всички посланици, президента. "Г-н Плевлениев президентът ще бъде в ООН сега, г-жа Бъчварова и външният министър ще бъдат там, коктейл даваме в нейна чест да я представим... така че до 26-ти е така", продължи Борисов. И заключи: "Но няма как след 26-ти ако не е първа или втора да я водим тази тема и тогава ще преценим заедно какво да направим".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай