Борисов: Дъблин не работи

Борисов: Дъблин не работи | StandartNews.com

Дъблин не работи. Позицията ни е такава, че незабавно трябва да спре притока на бежанци и докато не се реши проблема с тях. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на блиц контрола относно споразумението от Дъблин.

Разбира се ние подкрепихме квотите, но и те няма как да сработят. Няма как да правим такива бежански лагери, трябва да правим затвор, защото хората бягат и се връщат обратно, каза Борисов, отговаряйки на въпрос на председателят БСП Михаил Миков.

В Европа няма позиция какво и как ще стане. Различните държави градят своя интерес, смята премиерът.

По думите му статистиките сочат, че над 400 евро на човек отиватза бежанците. Според Борисов тези имигранти много трудно ще бъдат интегрирани заради различните разбирания.

Борисов даде за пример афганистанските бежанци, които са израснали в обстановка на война, с всички произтичащи последствия от това.

На въпрос на независимия депутат Велизар Енчев относно съдбата "Южен поток", Борисов категорично каза, че той е останал в миналото.

Защо тръбите да не бъдат български и да се нарича "Български поток", запита премиерът и  припомни изказването на руския премиер Дмитрий Медведев, че "Южен поток" е умрял.

В отговор на въпрос на Мустафа Карадайъ за изкупната кампания по тютюна, Борисов каза:" Миналата година дадохме на тютюнопроизводителите 107 млн. лева допълнителни дотации".

 „Сигурен съм, че ще направим така, че и сега да бъде защитен техният интерес на производителите", категоричен бе премиерът Борисов. По думите му, политиката на правителството е свързана с подкрепата на този бранш.

„Практиката показа, че в тези региони хората трудно могат да се променят и да преправят начина са на живот. Разбира се, ако има нужда от повече конкретика, към министерството на земеделието", допълни още премиерът Борисов.

Оптимист съм, защото за първи път в програма „Конкурентоспособност и иновации" участват фирми главно от Северна България, заяви Борисов в отговор на въпрос на Борислав Великов, който попита докъде е стигнала инвестиционната програма за Северозападния регион

„Много скоро пуснахме обхода на Монтана. Радвам се, че успяхме последните дни да затворим града. Много скоро вицепремиерът Дончев ми каза,че тази програма в следващия МС ще бъде одобрена или в по-следващия. Прави ме оптимист това, че за пръв път в програмата „Конкурентоспособност и иновации", където участваха главно фирми от юга, а сега в този период и в първите проекти финансирани за над 140 млн. огромната част от фирмите са от Северна България.

Тези пари директно отиват в машини, в подобряване на конкуренцията и с една дума повече печалба. В тази програма имаме огромни възможности и за радост вече хората ги познават. Въведохме по електронен път да си подават документите", каза Борисов. „За Монтана обещахме на хората за два булеварда, които стоят и за църквата „Св. Дух" да им помогнем на Общината да я пуснат. Същото важи и за Видин, за Враца, за Плевен и Добрич", заяви премиерът и посочи, че неговото становище е, че магистрала „Хемус" е тази, която ще бъде важният транспортен възел за Северна България.

„Надявам се тази година да започнат двата ЛОТ-а до Ловеч. Русе-Търново също е изключително важен пътя да бъде направен, защото в тези центрове се концентрира нашата икономика. За съжаление не ни стигна времето за тунела в Габрово. Това означава, че ще трябва да го правим с пари от бюджета. За мен той е жизненоважен проект. Полагаме много усилия и се надяваме през този период да имаме добър резултат за Северозапада", добави Бойко Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай