Борисов: Да бъдем по-честни към самите имигранти

Борисов: Да бъдем по-честни към самите имигранти | StandartNews.com

Незабавно да се затворят външните граници на ЕС, докато бъдат устроени вече приетите мигранти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с унгарския му колега Виктор Орбан.

"Надявам се вече да бъдем и по-честни към самите имигранти", каза още Борисов.

На срещата двамата министри са дискотирали въпроси относно миграцията и бежанската криза, както и задълбочаването на сътрудничеството между България и Унгария-общите проекти с унгарски фирми в България, газовия разпределител "Балкан", възстановяването на директната линия София-Будапеща.

Премиерът бе категоричен, че освен за своите народи и нации трябва да се мисли и за общата европейска солидарност. "Това, че се оказваме прави в момента не ни носи удовлетворение, проблемът не е решен. Той се  е влошил, коментира Борисов.

Според него затварянето на външните граници на ЕС би била една огромна крачка в положителна насока. Той определи колегата си Орбан като по-смел и "бързо изградил се". "Месеци наред той бе сочен с пръст, че се е "оградил", а сега само за седмица броени държави направиха същото като него. Ако преди месеци ни бяха чули, нямаше да се налага това прехвърляне напред-назад през зимата с такъв транспорт, а щеше да има няколко стотин хиляди мигранти по-малко", каза Борисов.

От своя страна премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че Европа иска да бъде коректна към нашата страна трябва да предложи членство в Шенген.

 "Друг е въпросът дали ще решите да приемете такова членство в институция, която умира. Той  бе категоричен, че не е правилно това, че Брюксел не признава реултатите на България и не я желае в Шенген. "Не е справедливо и това, че не се признава, че България е с най-добрите резултати при тази бежанска криза, допълни още Орбан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай