Събота,

Борисов звънна в Украйна. С кого се чу

От: Агенция Стандарт -
2994
Борисов звънна в Украйна. С кого се чу
A
A
A

Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова проведоха видео разговор с Петро Олексийович Порошенко, украински политик и пети президент на Украйна.Тримата коментираха войната в Украйна и подкрепата, която България може да укаже на Украйна. В началото на разговора Порошенко благодари на българския народ за подкрепата и солидарността.

„В парламента ще подкрепим справедливата война, която Украйна води. Не може да бъдат прогонвани хиляди жени и деца и да се рушат сгради и болници. Имате пълната ни подкрепа". С тези думи Борисов се обърна към украинския политик.„Много благодаря, Бойко, за твоето обаждане, защото един приятел, който се обажда, когато имаме нужда, е истински приятел. Говорих с Виталий Кличко и той трябваше да се включи, но той в момента участва в конферентен разговор на главната квартира за войната в Украйна,. Той също ви изпраща своите най-сърдечни поздрави. Аз съм в Украйна и ще остана в моята държава като бивш президент и като командир. Руснаците са буквално на 10 км от моя офис, заяви той. Но ние успяхме да спрем руските военни и те дни наред не могат да се преместят дори на сантиметър", коментира Порошенко.

По думите му руснаците взимат за заложници кметове, цивилни граждани и журналисти. От своя страна лидерът на ГЕРБ изказа своите съболезнование за загиналите. 

„Бойко, много щастлив за това, че успяваме наистина да възпрем и отблъснем войските на Путин. Мога да ти кажа, че тази армия, която има сега Украйна, беше създадена от мен и ние наистина се гордеем с тази нея", каза още Порошенко. И апелира България  да окаже помощ на Украйна с оръжие, амуниции, противоракетна отбрана.  

„Имаме много колебливо правителство, което не знае какво иска, за съжаление. Има спор между премиер и президент. Помниш, когато сме говорили на тема Русия, аз съм казвал, че руски и украински военни са се били за нас в Руско-турската освободителна война. Ние имаме по-особено отношение към Русия, само че сега е война, има агресия, има загинали цивилни. За това, ако въпросът за подкрепа на Украйна влезе в парламента, ще ви подкрепим на 100%", посочи Борисов.  

 „Приемете нашата подкрепа. Предайте на колегата Кличко, че за всичко, от което има нужда за хората в Киев, може да се обърне към нас. Ще направим всичко възможно да помогнем”, заяви Фандъкова, цитира Нова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички