Борисов за Цветанов: Той е извън ГЕРБ

До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят субсидиите

Борисов за Цветанов: Той е извън ГЕРБ | StandartNews.com

До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят субсидиите. Започват консултации в парламента. Това обявиха премиерът Бойко Борисов и коалиционните партньори от “Обединени патриоти” след 90-минутна среща в МС.

До края на мандата данъци няма да пипаме, заяви Борисов и допълни, че е готов да говори за Закона за политическите партии, където са необходими промени.

„Коалицията реши, така както е записано в споразумението, данъчните закони в рамките на мандата да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в този член от коалиционното споразумение“, каза лидерът на ГЕРБ. „Затова по тази тема няма да дебатираме повече“, допълни Борисов. „ГЕРБ продължава да стои зад позицията си, която правителството внесе за субсидия от 1 лев“, посочи той.

„Поканени сме на разговори от „Обединени патриоти“ и сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени“, коментира премиерът. „Сега Министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии. Това трябва да отиде в Закона за политическите партии“, каза още той.

БГНЕС

„Още тази седмица от „Обединени патриоти“ ще инициираме консултации в Народното събрание с останалите политически сили, за да намерим разумния баланс и законите за политическите партии и за бюджета да бъдат обсъждани и разглеждани заедно“, обяви от своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседанието на Коалиционния съвет.

„Законите ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили. Поставили сме срок двата закона да минат през зала до ваканцията от 1 август, така че да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите, за да не бъде разглеждан въобще“, заяви Симеонов. „Обединихме се около една обща позиция, че по въпроса с партийните субсидии не трябва да се действа припряно и е редно да бъде подложен на по-мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само“, съобщи лидерът на НФСБ.

БГНЕС

„Всички сме на една обща позиция - че субсидиите трябва да бъдат намалени“, изтъкна Валери Симеонов. „Очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии“, каза още той.

„Взехме решение до края на юли да се проведе Коалиционен съвет на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ, на който да се направи преглед на изпълненото досега“, заяви зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов след заседанието на Коалиционния съвет.

БГНЕС

„Когато сформирахме коалицията, направихме коалиционно споразумение между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ с разписани задачи, които трябва да се свършат по време на този мандат“, посочи той. „Ще се съберем и ще обсъдим кое докъде е стигнало, кое трябва да се засили“, допълни Чуколов.

След края на Коалиционния съвет стана ясно още, че премиерът няма да се меси в покупката на ЧЕЗ, тъй като става въпрос за частна сделка. „Независимите регулатори да си свършат работата и да се произнесат по покупката на ЧЕЗ от „Еврохолд“, заяви Борисов.

„Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката - Цветанов е извън ГЕРБ“, посочи премиерът. „Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или не“, каза още Бойко Борисов.

БГНЕС

„Като премиер нямам право да коментирам такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици. Да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари“, подчерта министър-председателят. Попитан, ако има съмнения около сделката, би ли се намесил, Борисов изтъкна: „Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай