Борисов в паника! Говори Тошко Йорданов

По негови думи от парламентарната група на ГЕРБ не са щастливи от съставената "коалиция"

Борисов в паника! Говори Тошко Йорданов | StandartNews.com

По-рано днес Слави Трифонов коментира в профила си във Фейсбук представения от министъра на финансите Асен Василев бюджет за 2023 г. Според лидера на ИТН проектът за бюджет не е реформаторски, а е инерционен.

"Г-н Трифонов е прав, това е счетоводен бюджет на хартия, който ще го плащаме всички ние отново. Асен Василев заяви публично, че ще се опита да направи 3% дефицит и се опитва да го докара на хартия, а вътре има "счетоводни врътки". Първо изгребва дивидентите на всички държавни дружества, това е опасно, ще станат неконкурентоспособни, някои от тях може да фалират. От енергетиката са изпратили хора и натискат одиторите да си променят одитния доклад", обясни депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

ВИЖ ОЩЕ: Слави изръмжа на Асен Василев, скъса бюджета му

Той сподели, че от ИТН са имали сериозни съмнения относно Кирил Петков и Асен Василев още преди да направят правителство с тях.

"В предния парламент от трибуната ние изнесохме данни, че Петков е двоен гражданин и за Василев - за едни съмнителни бизнес практики. В процеса на работа установихме, че този човек не става за финансов министър. Това е едната причина, заради която напуснахме в прав текст правителството. Престъпление е от страна на ГЕРБ, че с техните гласове отново са поверени финансите в ръцете на този човек", коментира Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи от парламентарната група на ГЕРБ не са щастливи от съставената "коалиция". "Настъпи зверска паника, Борисов задвижи всички дела, които всички знаем, че висят във въздуха от две-три години, в желанието да се оварди, направи тази коалиция", заяви депутатът от ИТН.

Относно специалната комисия, която трябва да разгледа исканията за сваляне на депутатски имунитети, Йорданов коментира: "Тази комисия дори не е заработила, те не си избират председател, постоянно блокират тази дейност. В този цирк няма да участваме и двамата не трябва да имат имунитети", допълни той.

Запитан кой е назначил Борислав Сарафов, той отговори, че е бил избран по всичките възможни правила.

"Въпросите се задават предварително. Когато три години обясняваш, че съдебна реформа означава махането на Иван Гешев, без да помислиш и милиметър напред какво ще последва, това ли е най-големият проблем", попита той.

По думите на Тошко Йорданов назначаването и махането на Иван Гешев е било "политическо".

"Сега установиха, че прокуратурата не е формирана. Докато бяхме коалиция с тях, настояхме да направим някакви неща, защото някой трябва да направи нещо практично. Днес предложихме три неща - главният прокурор да няма повече от двама заместници, второто - да се създадат общи събрания във всички прокуратури, има го в съда, третото, което беше бухалката досега в прокуратурата, е да се забрани командироването на прокурори", сподели той.

Относно темата за конституционната реформа, Йорданов заяви, че се е заформила "тройна коалиция." "Мисля, че това е дъвка за пред хората, ДПС унижават по някакъв начин "Продължаваме промяната", влизайки в конституционната реформа", каза още депутатът от ИТН.

"Не са си простили. Страхът от възмездие ги събра. Лицемерието е отвратително на високо ниво в българския парламент. Изглеждаме смешни в очите на нашите европейски партньори. Кандидатът за български комисар трябва да е българска кандидатура, на държавата. Ние предлагаме две, защото нямаме единна кандидатура, защото държавата ни има две партии, които управляват заедно, но ги е срам да кажат, че управляват заедно", коментира Тошко Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай