НСО поискала да се пази "Росенец" заради учение

Съжалявам, че службата за охрана е под политически натиск, тя работи много добре, каза Борисов

НСО поискала да се пази "Росенец" заради учение | StandartNews.com

НСО е поискала да се затвори и морето край Росенец, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на извънреден брифинг. Премиерът прочете писмо на НСО до няколко институции, в което се иска да се забрани достъпът по море до брега край резиденцията на Доган. И това се е случило, защото по закон Морска администрация е длъжна да изпълни това искане. 

"Каква е целта. След като получат това писмо, всички служби на правителството трябва да го изпълняват - подчинените на Каракачанов, защото едното копие е на командир на МВС. Представете си, той изважда кораби, а МВР гранични катери и с мегафоните да казва: Моля напуснете!"., каза Борисов. Какво излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган.

"Добре ли са го конструирали и измислили. На единия ден Радев призовава НСО.., а НСО на другия ден те ни пращат писмо. Не мислят на никой да свалят охраната. Суринта говорих за сценарий. Ето го продължението", каза Борисов.

На свой ред Красимир Каракачанов поясни, че флотът защитава морския суверинетет, а не акватория на паркове. Нито един път няма да бъде ангажиран, каза той.

Флотът няма за задача да охранява някакви акватории. Уведомявам всички вас,че Бургас има учение "Бриз". Ако се забележат кораби в морето, то това е учение, част от НАТО, разясни Каракачанов.

МВР-шефът поясни, че главният секретар му докладвал за писмото от НСО. Не иска да разкирва съдържанието му, защото било класифицирана информация. С него обаче се искало съдействие на МВР.  Разпоредил ръководството да съблюдават закона и съдействието да бъде в съответсвие с него, ако бъде поискано такова от НСО.

Транспортният министър Росен Желязков пък попита дали това не е опит да се въвличат държавни органи в политически контекст.

На свой ред Борисов поясни, че съжалява, че върху НСО се оказва такъв политически натиск. По време на БГ председатеството работили перфектно, дори една акола не им загаснала, там работели добри професионалисти. Най- младият автомобил там бил на 12 години. Отново напомни, че никога не е имал проблеми с ръководството на НСО.

Обърна към Христо Иванов как би коментирал това и какво има правителството с това, че да го държи отговорен. Вчера беше пред президенството, за да попита за тази заповед., каза Борисов.

Призова всички партии да се пазят от провокации и да не стимулират такива. Борисов поясни, че комисията в НС може спокойно да извика службите и да види кои са заплахите, в това число съпругата на Радев. "Ето как се подхожда, Все едно ние браним или препятстваме. Не е честно", каза Борисов.

На въпрос дали Доган управялва цялата държава и докъде стигнало това овладяване, Борисов каза, че всичко е било за пред публиката. Поясни, че е хубаво, че навреме го информирали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай