Борисов призна защо не е номиниран за премиер

Според него трети мандат за съставяне на кабинет е изключително рискован

Борисов призна защо не е номиниран за премиер | StandartNews.com

„Ние държим политическата система да излъчи редовно правителство, да носи отговорност”, коментира в Стара Загора лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Според него трети мандат за съставяне на кабинет е изключително рискован, защото не се знае президентът на кого ще го даде.

„Тези, които не дойдат сега на разговори за правителство, няма как да очакват ние да отидем”, заяви Борисов.

Той разказа, че са имали два варианта за кандидат за премиер - чисто партийна номинация, което е щяло да се приеме като бламиране на първия мандат. Вторият вариант - безспорен граждански кандидат, е предпочетен, защото ГЕРБ и техните избиратели искат да има редовно правителство, а не става въпрос за страх, каквито коментари има.

„Ако се сумира времето на служебното правителство, президентът Радев е и премиер вече 1-2 години”, добави лидерът на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Райчев с голямо разкритие за ГЕРБ

Борисов подчерта, че самият той е направил крачка назад.

„Депутатите бяха много против, но сутринта ГЕРБ и СДС решихме, че това е по-правилното за държавата, за изход от тази политическа криза”, разкри Борисов и обясни, че, ако има избори през март, ситуацията ще е горе-долу същата и може да прогнозира нови избори през май.

„Затова предприехме вариант за една безспорна, гражданска кандидатура, далеч от нас, предполагам и от другите, доказан умен, успял човек, с гражданска позиция, патриот, доказан като образование , знание и умение, връх в своята кариера и в края на краищата той се съгласи, че не можем да се явяваме само като коментатори в политиката”, описа лидерът на ГЕРБ кандидата на ГЕРБ за премиер Николай Габровски.

Това, според Борисов, е начин да бъдат привлечени действително образовани хора да помогнат сега на политическата класа. И подчерта, че Николай Габровски има пълната свобода сам да подбере хората, с които би работил в правителство.

На местните избори догодина ГЕРБ ще издигне не настоящите, а други кандидати за кметове на градове като София, Пловдив, Бургас.

„Те вече се изморяват. Ето го, Митко Николов на Бургас - отличен кмет, но вече 16 години е на поста. Има някаква умора, която се натрупва”, коментира още Борисов

Източник: БТА, БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай