Борисов пожела на социалистите да не стоят на слънце

От Бузлуджа е лесно да се говори, но да видят какво са направили - върнаха ни 45 г. назад. А в Пловдив са завод до завода, каза премиерът

Борисов пожела на социалистите да не стоят на слънце | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов коментира призивите на Корнелия Нинова на Бузлуджа пред учители в Пловдив и пожела на социалистите: "При тази жега да се приберат живи и здрави оттам, че са по-голямата част възрастни хора. Да карат внимателно!"

Премиерът каза, че от Бузлуджа е лесно се говори, но нека видят какво са направили. "От техните въстания не само 45 години назад, но и встрани сме се върнали. Вижте колко учители искаха да се снимат с мен днес! Да получиш признанието на учителите". Така отвърна премиерът Бойко Борисов на Корнелия Нинова, която призова пред 40 000 на Бузлуджа: "Народе, изправи се и те ще паднат!"

"При този икономически растеж,  да говориш такива неща? В Пловдив са завод до завода" , коментира министър-председателят.

Той участва в годишната среща на Асоциацията на българските училища в чужбина и пусна на живо във Фейсбук изявлението си пред форума. 

"Благодаря ви за патриотизма и усилията. Икономическият растеж е факт. Ето един Пловдив - завод до завода. На практика липсата на работна ръка е проблем", каза Борисов пред форума. 

"Вие сте най-големите будители", обърна се към 400 учители от български училища зад граница. Преди тава гвардейката от ДГ "Мая" го посрещнаха, а преподавател отхстранство удари школския звънец.

Премиерът акцентира върху усилията на правителството, така че да се върнат в България повече български семейства, живеещи в чужбина и подчерта огромното значение на съвместната работа с Асоциацията на българските училища в чужбина. 

Направили сме връзка, за да може да централизираме усилията на ниво министерства, изтъкна премиерът Борисов. 

По думите му обратната миграция се случва, когато се осигурят по-добри условия за живот, но и се създадат условия, така че да бъдат подготвени децата на семействата, които искат да се върнат в България. Стотици семейства се обърнаха към нас с желание да се върнат, посочи министър-председателят. 

Вече работим в синхрон и съм убеден, че ще постигнем повече резултати, обърна се премиерът Борисов към представителите на българските училища в чужбина. 

Министър-председателят добави, че в бюджета за догодина ще бъдат отделени 2 млн. лв., с които допълнително да бъдат подкрепени настоящите усилия. 

Премиерът Бойко Борисов отбеляза сериозната подкрепа на правителството за сферата на образованието и напомни, че са осигурени 700 милиона лева за ремонти на близо 1000 училища в страната.

По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството.

"След време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България. От друго ще отрежем, но за образование ще има", каза Борисов. 

"За радост, нашите деца в чужбина пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език", каза премиерът. 

Премиерът коментира и сделката с изтребителите. По думите му 2,2 милиарда лева, които са осигурени за покупката на изтребителите, ще осигурят сигурност на страната. "Аз в живота си борч не съм правил. Даже и за АМ "Хемус" парите сме ги осигурили”, каза той.

Накрая, както обикновено, Борисов се снима с участниците във форума. "За ровлюционерите от Бузлуджа - до покажат на Корнелия Нинова тази снимка", заръра той.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай