Петък,

Борисов онлайн в среща на върха

От: Редактор -
Борисов онлайн в среща на върха
A
A
A

Премиерът в оставка на България участва във важно международно събитие в момента. Започна онлайн участието на министър-председателя в оставка Бойко Борисов в Социалната среща на върха в Порто, която е кулминация на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

Във фокуса на форума ще бъде определянето на европейската програма за следващото десетилетие, която да гарантира, че европейската общност се изправя пред предизвикателствата на настоящето и бъдещето без никой да бъде изоставен.

Планът за действие, представен от ЕК през март 2021 г., предлага редица инициативи и определя три основни цели, които трябва да бъдат постигнати в цяла Европа до 2030 г.

Според първата от начертаните цели най-малко 78% от населението на възраст 20-64 г. трябва да бъде в заетост до 2030 г., според втората - най-малко 60% от всички възрастни лица следва да участват в обучение всяка година. В тази връзка се изисква най-малко 80% от лицата на възраст 16-74 г. да имат дигитални умения и да се намали делът на отпадналите от образователната система.

Третата цел на ЕК предвижда броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 млн. души до 2030 г.

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в панела за умения и иновации. В него българският министър-председател ще застъпи позицията, че бързото навлизане на цифровите технологии, икономическата трансформация и демографските промени са фактори, които оказват съществено влияние върху развитието на пазара на труда, работните места и уменията.

В Порто ще се проведе и неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, която ще продължи с работна сесия на лидери в събота.

Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС ще обсъдят как да бъде даден силен политически тласък на Европейския социален стълб и неговото прилагане.В рамките на неформалното заседание на Европейския съвет на 8-и май ще бъде приета Декларация от Порто за социалното измерение на ЕС.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички