Борисов: Няма да допусна ужас като Възродителния процес

Ако падне комета, от БСП сигурно ще кажат, че е паднала по времето на Борисов, коментира премиерът

Борисов: Няма да допусна ужас като Възродителния процес | StandartNews.com

Не знам, един ден, като се пенсионирам, какво ще говорят от БСП. Сигурно сега, ако падне комета, ще кажат, че е паднала по времето на Борисов. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред форума на Жени ГЕРБ, организиран във Велико Търново от председателката на организацията Ирена Соколова. Повод за коментара на премиера бяха  постоянните нападки от страна на социалистите, особено твърденията им, че имало сделка между ГЕРБ и ДПС: отхвърляне на президентското вето върху Изборния кодекс срещу  опрощаване на дълговете на мюфтийството. Премиерът обаче бе категоричен, че амнистията за дълговете на вероизповеданията  е от значение за националната сигурност и за етническия мир.

"Аз съм участник във Възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато зависи от мен нещо. Майка, като ме изпращаше с военната униформа, с автомата, с кубинките, знаеше къде ме праща. Понеже бяхме във Варшавския договор, имаше противостоене на НАТО, и това ни спаси. Иначе хиляди масови гробове щеше да има като в бивша Югославия. Ужасно, чудовищно време, сътворено от БКП/БСП", заяви премиерът.

Борисов бе категоричен и че в ГЕРБ има множество мюсюлмани и решението не може да означава сделка с ДПС. По думите му с ДПС е имало разговори само на тема превъоръжаване на армията.

"В ГЕРБ имаме десетки хиляди мюсюлмани. Цветанов на всеки, от всяко село му знае името. Сега 10 минути може да изрежда имена. Идват избори. Най-лесно е да се приказва, но нека да има все пак мяра", заяви премиерът.

"Договорката ми не е с ДПС, а между българите християни и българите мюсюлмани в ГЕРБ. За Турция не е никакъв проблем да дава 5-8 милиона. Тя не е казала, че ни ги спира. Аз така казвам", заяви Борисов. В тази връзка премиерът коментира, че когато той самият открива някакъв обект, винаги вика и попове, и имами, да четат молитви и на двете религии, да има мир.

Строителството на пътищата върви с пълна сила, обящи още министър-председателят. "Към Търново ще минат два лота бързо. "Струма" се строи активно. Целта е да има свързаност с нашите съседи. Като има свързаност, има и бизнес", подчерта той.

"Никой повече от нас не е зависим от Черно море. България печели милиарди от туризъм и не ни е все едно дали там ще се напълни с бойни кораби и ще се водят бойни действия. Балансираните ни отношения с Русия в това отношение са много важни", коментира Борисов.

"По енергийните проекти... Аз се чудя, като се пенсионирам, БСП какво ще говорят по конгресите си. Сигурно сега, ако падне комета, ще кажат, че е паднала по времето на Борисов. "Южен поток" бе спрян след наказателна процедура от Брюксел заради корупция по време на мандата на БСП. А вчера разбрах, че аз съм го спрял. Да, Борисов го спря, след като имаше наказателна процедура.Бургас-Александруполис" бе спрян вследствие на страха на еколозите от опасност от разливи. За АЕЦ "Белене" - сега имаме два собствени реактора и чрез конкурс търсим желаещи да инвестират в този проект. За каква зависимост става въпрос?", попита риторично премиерът.

"Не съм отмъстителен. Идват хора и ми викат: "Да ударим и ние БСП за нещо, което са направили". Но аз не знам нещо да са направили. Трябва да се върнем на построяването на НДК. Има и една отсечка между Чирпан и Нова Загора", коментира шеговито Борисов.

Той подчерта, че прави всичко, за да има мир в региона. Спомни си как по време на бомбардировките над Сърбия военните самолетите са завивали над неговата къща в Банкя.

Македония ще се включи експериментално в срещата на Балканската четворка, стана ясно от думите на премиера. "В Най-тежките времена за Турция и за ЕС всички колеги в Европа се съгласиха срещата ЕС-Турция да се проведе във Варна. И факт е, че след тази среща много европейски лидери започнаха да се срещата с Ердоган", подчерта той. "Със САЩ работим изключително добре. Правим всичко възможно, като добри партньори, да имаме въоръжение, което да е съвместимо не само с армиите на НАТО, но и да повиши възможностите ни като страна партньор. В отношенията си със САЩ, с Русия, с НАТО, с ЕС подхождаме партньорски и в интерес на България", обобщи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай