Борисов: Нинова да каже как се крадат 10 млрд.

Всички отказаха да говорим за бандитската приватизация, каза Борисов

Борисов: Нинова да каже как се крадат 10 млрд. | StandartNews.com
  • Всички отказаха да говорим за бандитската приватизация, каза Борисов
  • Радев направи предизборен подарък на Нинова, обяви премиерът

Корнелия Нинова да каже как се крадат 10 милиарда лева годишно, след като ни обвинява в това. С този призив излезе премиерът Бойко Борисов час след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Радев, посветено на мерки за борба с корупцията.
Борисов бе бесен, заради интерпретациите на разговорите по време на заседанието, направени от Нинова и Радев.
Още с влизането си Нинова зададе тона на разговора, заявявайки, че нашето управление краде по 10 милиарда годишно, заяви Борисов. И обяви: 5,1 милиарда лева са всички капиталови  разходи на държавата, включително всички национални и градски инфраструктурни проекти. Как тогава ще се откраднат 10 милиарда. Това е проста аритметика, а не сложна алгебра или още по-сложна тригонометрия, коментира премиерът. И започна да задава въпроси: Ако такава кражба се е случила, как тогава събрахме пари, за да стопим външния дълг от 28 на 18%, да платим над 2 милиарда за реакторите в "Белене", още толкова за американските централи, как осигурихме средства за двоен ръст на учителските заплати и над 60% увеличение на всички останали заплати, от къде имаме над 105 милиона за коледни и великденски добавки за пенсионерите?

Борисов припомни, че брутният вътрешен продукт по време на социалистите никога не е бил като сегашния, както и че правителствата с мандат на БСП никога не са имали толкова добри бюджети и винаги са приключвали годините на дефицит.

Нямаше да коментирам, както винаги, но такива преразкази на казаното по време на съвета чух, че реших и ние да дадем своя преразказ, каза Борисов. Той нарече предложения от президента Румен Радев документ за обща позиция на съвета "предизборен подарък" за Корнелия Нинова. Нямам съмнение, че е писан от шефа на канцеларията на Радев - Иво Христов, гледах ги как се споглеждат непрекъснато с Корнелия Нинова, коментира още премиерът. И обобщи: Накрая разбрах къде е заровено кучето - искат нов антикорупционен закон, с който шефът на КПКОНПИ да се избира не от парламента, а от президента, обобщи Борисов. Той няколко пъти подчерта, че на съвета при Радев е настоявал да се говори за щетите от бандитската приватизация и възможностите да се търси отговорност за кражбите. Това искали още Волен Сидеров и Веселин Марешки. Но това беше отхвърлено от президента, каза Борисов. И попита: "Защо, говорейки за прехода всички визират само последните 10 години, а забравят първите 20, в които бяха бандитската приватизация и работническо-мениджърските дружества. Те съсипаха икономиката."

Радев често ходи на многодневни командировки в чужбина и винаги кани министри - те му организират бизнес форумите и срещите с предприемачи, каза Бойко Борисов. И допълни: Като ги нарича корумпирани, защо ги води със себе си?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай