Борисов хвърли мистерия за консултативния съвет при президента

Ще се сетят за какво говоря. Господ не пише кой колко е дал, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов хвърли мистерия за консултативния съвет при президента | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се изказа лаконично и мистериозно днес, вероятно в реакция на вчера поисканото от премиера Кирил Петков свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента за обсъждане на българската позиция за Република Северна Македония. Докато Борисов бе министър-председател отношенията между него и държавния глава Румен Радев бяха много обтегнати и съветът беше събиран изключително рядко.

"Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода. Ще се сетят за какво говоря. Господ не пише кой колко е дал", каза лидерът на ГЕРБ в отговор на благодарностите, изказани към него при посещение в храма "Св. Прокопий Варненски" за отпуснатите при управлението му средства за строителни дейности по светинята.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на Борисов за оказаната финансова подкрепа. „Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват. Повече от 15 години - каквото сме помолили - бяхте и кмет, и три мандата министър-председател - за каквото сме ви помолили, сте го направили. Вие проявихте човечност към светата църква. Вие повече от 15 г. , за каквото и да сме помолили сте се отзовали“, каза дядо Йоан.

„Вие получихте най-вашия орден на епархията, защото вашето съдействие помогна да довършим дома господен. Разсипан покрив, изтънена обшивка на покривите. Отпуснахте половин милион, кмета Портних отпусна средства. Дарителите бяха над 100 човека“, допълни митрополитът.

Бойко Борисов припомни, че България е била е единствената държава в света, която не е затворила храмовете по време на пандемията от Ковид-19. Той благодари на Патриарх Неофит и на Светия синод, че са направили службите на открито и са спазвали всички мерки за предпазване от заразата. От своя страна митрополитът изказа благодарност за решението на Борисов, защото е било важно храмовете да работят.

„Поколения се изпуснаха от църквата. Затова всяка събота и неделя взимам младежите и ги водя. Сутринта ги водих на Плиска. Сега там един работник няма, а е майката на църквите. Взехме решение с Изпълнителната комисия на ГЕРБ да преведем 50 000 лева, за да продължи строежа", каза лидерът на ГЕРБ.

„По-добре да харчим за църкви, вместо за плакати. Преди да се оглеждаме в чуждата история да научим децата на славната българска история. Единствени в света ние не затворихме храмовете. Тогава Бог ни помогна“, добави той.

Митрополит Йоан връчи епархийска грамота в знак на благодарност за изключителната помощ за възстановяването на варненски храм. „Да подкрепяме храмовете, защото те остават за векове“, заяви Борисов и още веднъж благодари на митрополита, пожелавайки му здраве.

„От името на всички жители в квартала благодарим, че ще помогнете нашата църква да бъде изградена. Искрено се надяваме, че в чест на 100г. нашата църква ще бъде открита. Този квартал благодарение на програмите на вашето правителство се преобрази. Надяваме се да бъде направен ремонт на читалището“, казах жители.

„Планирахме го, но изтече мандата. Ако един ден имаме тази възможност, ние неизпълнени обещания нямаме“, отговори Борисов.

Жителите благодариха, че по време на управлението на ГЕРБ са били реновирани и сгради, сред които и детската градина. Площадът също е бил ремонтиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай