Борисов изобретил пазарлъка в ЕС през Фейсбук

Преговорите между евролидерите за постове в европейските институции не могат да бъдат на тъмно

Борисов изобретил пазарлъка в ЕС през Фейсбук | StandartNews.com

По време на продължаващите и днес преговори в Брюксел за избор на кандидатите за водещите позиции в Европейския съюз, българският премиер Бойко Борисов е изобретил нов жанр в политиката - пазарене през Фейсбук на живо. Тази теза разви пред бТВ политологът проф. Анна Кръстева.

„Видяхме два принципа на правене на политика. Единият е – ти ще помислиш за Шенген и мониторинга, ние ще те подкрепим”, допълни тя.

Преговорите между евролидерите за ръководните постове в европейските институции не могат да бъдат на тъмно, смята от друга страна доц. Татяна Буруджиева, която посочи, че досега хората никога не са ставали свидетели на дебатите.

Според Буруджиева действията на Борисов са част от политическия процес – да се изложат държавните интереси и да се защитят личните позиции. „Трябва да има логика, когато напускаш определени позиции, защото премиерът очерта позицията, че Вебер е техният кандидат, те са си от ЕНП”, каза още тя.

Тежките преговори между евролидерите говорят за политическа криза, смята проф. Кръстева. „Големият парадокс е, че в мига, в който не могат да се разберат, излизат изключително позитивни икономически данни – рекордно ниска безработица. Това не е тотална криза, а политическа криза на лидерството, която има нужда от време, за да се намери компромис”, каза проф. Кръстева.

Буруджиева заяви, че спорът за постовете е логично следствие на кризата в отношенията между гражданите и политиците в Европа. „Гражданите имат конкретни искания, те не дадоха възможност на евролидерите по този начин да се договарят, както досега, защото картината е много по-пъстра – имаме нови лидери с амбиции”, коментира политологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай