Борисов: Дачич да се извини за балканските номера

Докато Дачич не ми каже: "Извинявай, Бойко!", нито Вучич, нито Ана да не ме търсят!, отсече премиерът

Борисов: Дачич да се извини за балканските номера | StandartNews.com
Докато Дачич не ми каже: "Извинявай, Бойко!", нито Вучич, нито Ана да не ме търсят!, отсече премиерът

Извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич, който заради Косово предизвика напрежение между София и Белград, поиска премиерът Бойко Борисов. Докато Дачич не ми каже: "Извинявай, Бойко!", нито Вучич, нито Ана да не ме търсят!, каза българският министър-председател пред медиите в Сараево. Борисов участва в пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Напрежението между България и Сърбия се породи, когато пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова „Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на Жозеп Борел”. Острият коментар бе по повод призива на българския премиер към Борел да защитава интересите на ЕС. Според Дачич „позицията на Общността била, че Косово не е независимо".

"Ако аз бях казал нещо, направил, щях да кажа - "Ивица, извинявай, брат! Песни си ми пял, приятели сме!", продължи Борисов. Той обясни, че Дачич от вчера няколко пъти се е извинил, но не публично, пред медиите. "То няма напрежение. Казах й Ана - защо не излезе Дачич да ми благодари, че поканих сръбските девизиони да тренират с нашите? Тези, които стреляха по НАТО преди години... Техният военен министър стоеше до моя. Неговият премиер стои до мен, когато говори и вчера той си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че поведението ми е неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо! Ей сега ще види!", закани се Борисов.

"Вчера говорих с Ердоган всички да наричаме "Турски поток" - "Балкански поток" - така е по-красиво и общо", подчерта премиерът.
Според него Европейският съюз значи предвидимост, не само фондове.

Западните Балкани трудно се събираме, правим си балкански номера, каза още Борисов на пленарната сесия. „За съжаление ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз“, обясни той. Борисов припомни усилията, които е положил по време на българското европредседателство. Той коментира и създалото се напрежение между България и Сърбия след срещата на високо ниво в полския град Познан миналата седмица, като се обърна към сръбския премиер Ана Бърнабич: „Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?” Давам нашият случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Ана, ако имаше нещо неприемливо, защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по - малко сръбският и българският народ“. От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие.

Бойко Борисов каза още, че днес се обсъжда бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а най-младата балканска държава не присъства на форума в Босна и Херцеговина.

„Вместо да си говорим за икономика, транспортна свързаност, Прищина я няма, само се чудим за какво да се хванем“, посочи той. Българският министър-председател даде за пример отношенията между България и Турция.

„Не мислете, че с Турция всичко ни е наред, имаме теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема“, уточни Борисов. По думите му балканският манталитет в ЕС не върви, защото там искат резултати. С такъв манталитет - балкански, ще тъпчем на едно място, бе категоричен министър-председателят в Сараево.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай