Борисов: Балканите имат голямо бъдеще

Премиерът е в Гърция за Четвъртата среща на високо равнище

Борисов: Балканите имат голямо бъдеще | StandartNews.com

„Това, което ме тревожи, е разделението на обществото в Република Северна Македония по темата Европейски съюз. Една държава трябва да има много ясна заявка от всички партии, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Четвъртата среща на високо равнище в Солун. Премиерът Борисов посочи, че усилията на Република Северна Македония и Албания в посока на европриобщаването трябва да бъдат огромни и ясни и допълни, че ще продължи да помага на колегата си Заев в тази посока.

На срещата са премиерите на Гърция и Република Северна Македония Кирякос Мицотакис и Зоран Заев.

В речта си по време на форума министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Балканите имат голямо бъдеще. „Перспективата е напред – бизнес, туризъм, енергетика – и това го правим. Връщането назад е пагубно“, подчерта още премиерът Борисов.

В изказването си в Солун българският министър-председател отбеляза и доброто сътрудничество в областта на сигурността и опазването на външните граници на ЕС. Борисов посочи, че страната ни има нула миграция и изрази готовност активната работа в тази посока да продължи.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че през месец декември във Варна ще се проведе Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е традиционна платформа за затвърждаването на регионалното икономическо и политическо сътрудничество. 

Премиерът Борисов се срещна и с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат. 

Акцент по време на срещата бе диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Министър-председателят Борисов припомни постигнатия напредък по изграждането на газовата връзка Гърция-България, която е от стратегическо значение за гарантиране енергийната сигурност в региона.

Премиерът акцентира и върху извършените от началото на 2019 г. до момента доставки на втечнен природен газ за българския пазар - 396 млн. куб. метра, в това число 182 млн. куб. метра газ с произход САЩ.

Премиерът Бойко Борисов и посланик Пиат обсъдиха и участието на България като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция.

Българската страна е взела решение да участва с 20% в капитала на проектната компания. В момента „Булгаргаз" прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест.

В хода на разговора беше дадена висока оценка за сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната като партньори в НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай