Бориславова: Хора от списъка на премиера организират протести

Плаща се на криминално проявени, за да участват, заяви още тя

Бориславова: Хора от списъка на премиера организират протести | StandartNews.com

Три важни точки са обсъдени на редовното заседание на Министерския съвет днес, съобщи началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова след края му. 

Първата е по повод инициативата за планирани протести тази събота на полицаите и пожарникарите.

"Министър-председателят ще проведе срещи днес с представители на потенциално протестиращите групи, на които ще бъдат обсъдени техните проблеми и той ще може да сподели визия за разрешаването им", уточни Бориславова и допълни: "На оперативно заседание бяхме информирани от министър Бойко Рашков за обстоятелството, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в провеждането на протести. Част от тези лица, които биват стимулирани да участват и участват в провеждането на тази стегната организация, са купувачи на гласове в различни градове, които са известни на органите на МВР. А също поне едно от лицата от списъка с 19 души, който премиерът предостави на прокуратурата, има данни, че съдействат за организирането на масови протести, въпреки течащия диалог с правителството и разглеждане на конкретни искания", каза Бориславова, цитирана от "Дарик".

Началникът на политическия кабинет на премиера обясни и за другите две важни точки, които са били обсъдени на министерското заседание. Те са свързани със стъпки за подобряване на финансирането и запълване на дефицитите на Българската армия.

"В тази връзка бяха приети три точки. Една от тях е свързана със взимане на решение за приемане на оферта за придобиване на радио-комуникационно оборудване. Също одобряване на инвестиционни разходи, които са в рамките на залегналия бюджет за 2022 г. за попълване и подобряване на мобилността на силите за специални операции с разход от 60 млн. лв за бронирани и високопроходими автомобили, както и модернизация на танковите формирования, на стойност приблизително 99 млн. лв. Тези разходи са заложени и в бюджта", посочи още Бориславова. 

Тя обясни, че предстои да се направят изменения в Наказателния кодекс, за да отговорим на критиките от Европа по отношение на наказанията за киберпрестъпления, както и такива, свързани с детската сексуална онлайн експлоатация и интелектуалната собственост.

По темата за АЕЦ "Белене", тя заяви, че има коалиционно споразумение, в което е залегнало развитието на ядрената ни енергетика. Предстои анализ кой проект е по-добър - "Белене" или "Козлодуй". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай