Бокова: Екстремизмът- сред големите заплахи за обществото

Бокова: Екстремизмът- сред големите заплахи за обществото | StandartNews.com

Нарастването на крайния екстремизъм, климатични промени са сред големите заплахи пред света днес. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред "Дарик" радио, където днес тя бе избрана за политик на 2015 г. заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Не само военни са методите за борба с екстремизма, той трябва да бъде преборен, победен чрез всеобщо усилие, чрез образование и културни компетентности. Тук е много важна и ролята на религиозните лидери. Необходим е толерантен междукултурен диалог, обясни тя.

Може би не съм типичният български политик, изтъкна тя и уточни, че все пак винаги е работила за България независимо от постовете, на които е била до момента.

През изминалата година имаше "истинско желание да се преодолеят препятствията в отношенията в ЕС, имаше бежанци, бедствия. България е част от този свят и й се случва това, което и на другите", обясни Бокова.

От началото на сирийския конфликт аз поставям въпроса, че запазването на културното наследство е много важен въпрос. Когато видяхме разрушенията в местата, които са в списъка на ЮНЕСКО, където е люлката на цивилизацията, започнахме битката за съхраняването им, каза Бокова и обясни, че се наблюдава със сателит какво става там. Тези археологически разкопки са всъщност превърнати в дупки в земята и се разграбват. Резолюцията беше внесена от Русия. На практика заедно със САЩ, Русия и Франция успяхме да постигнем тази резолюция за защита на културното наследство. Работим много тясно с Интерпол, със специализираните служби в различните държави, продължи тя. И уточни, че до момента общо 35 са предприели мерки за съхранение на културните ценности. "Аз пледирах за хармонизиране на европейското законодателство така, че заловен предмет представляващ културна ценност да бъде предаден независимо на територията на коя европейска държава е заловен, обясни тя. Тимбукту през януари 2015 г. посетихме и видяхме разрушените мавзолеи, местните хора истински страдаха. Тъй като в момента екстремизмът нараства, затова беше важно да докажем, че ние ще ги възстановим. Ще бъдат възстановени и паметниците в Непал, каза още Бокова, цитирана от БГНЕС.

Екстремизмът не може да бъде решен в дългосрочен план само с военни средства, каза още Екстремизмът трябва да бъде преборен, победен чрез всеобщо усилие от една страна на образование и културни компетентности. Тук е много важна и ролята на религиозните лидери. Необходим е междукултурен диалог, в който трябва да има толерантност, за да бъдат изолирани тези терористи, посочи още Бокова и призна, че се надява да оглави ООН. „Мисля че имам, иначе не бих се заела", отговори тя на въпрос има ли шанс да заеме поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай