Бобева: Пожелах мир и единение на Украйна

Бобева: Пожелах мир и единение на Украйна | StandartNews.com

Киев. "Поздравих Петро Порошенко и пожелах мир и единение на украинския народ". Това заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева след церемонията по встъпване в длъжност на президента на Украйна в Киев. Тя връчи поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев, икона на св. Иван Рилски от правителството на Република България и поздравленията на българския народ, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Пожелах на г-н Порошенко както св. Иван Рилски бди над българския народ, така да закриля украинския народ и да помага на президента да взима мъдри решения", каза вицепремиерът. Украинският президент Порошенко отговорил, че е роден в Болград, столицата на българската общност в Украйна и изразил готовност да я подкрепя.

След церемонията по полагане на клетва от петия президент на Украйна вицепремиерът разговаря с Антон Киссе, депутат във Върховната Рада и президент на Асоциацията на българите в Украйна. Той благодари за подкрепата на България и увери вицепремиера, че ситуацията в района е спокойна. Г-н Киссе изрази надеждата, че с приемането на закона за държавните езици в Украйна, който отчита интересите на всички езикови групи, ще бъдат защитени правата на българската диаспора.

В разговора с Даниела Бобева г-н Киссе сподели необходимостта от построяването на българска църква в Украйна, която би имала сериозно значение за интегритета на българската общност.
Българската диаспора на територията на Украйна се е формирала преди повече от 200 години и представлява най-голямата българска историческа общност извън територията на България. По данни от 2001 г. тя наброява 204 600 души, които пазят чувството си за национална идентичност. Най-големи компактни маси българи има в Одеска и Запорожка области, но българи живеят също и в Донецка, Николаевска, Днепропетровска и Луганска области, съобщиха още от МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай