БНБ изнерви партиите

БНБ изнерви партиите  | StandartNews.com

ГЕРБ, БСП и ДПС гледат днес под лупа закона "Искров" за Корпоративна

Специалният закон за преструктурирането на Корпоративна търговска банка, изготвен от БНБ и експерти на финансовото министерство, изнерви партиите. В 14 ч проектът ще бъде официално обсъждан на консултации за финансовата стабилност при президента Росен Плевнелиев. Неофициалните разговори между ГЕРБ, БСП и ДПС през уикенда обаче показаха, че партиите не дават зелена светлина пред намеренията на централната банка. Законът им бе пратен за съгласуване преди днешната среща. Според него 3,7 млрд. лв. би излязло на държавата прехвърлянето на влоговете от Корпоративна търговска банка в "Креди Агрикол", съобщиха за "Стандарт" запознати с документа. Той предвижда за обезпечаване на прехвърлянето на влоговете правителството да финансира "Креди Агрикол" с 2,2 млрд. лв. Това може да е под формата на увеличение на собствения капитал, но също така и с капиталов трансфер. За целта министърът на финансите ще може да емитира еднократно държавни ценни книжа.

Отделно фондът за гарантиране на влоговете ще предостави на "Кредит Агрикол" 1,5 млрд. лв., предвижда още проектозаконът. Финансирането по двата начина в частта на капиталовия трансфер ще поеме обслужването на прехвърлените влогове и няма да подлежи на възстановяване от страна на банката. Със закона "Креди Агрикол България" става държавна, получава всички активи на КТБ. Така обикновените вложители ще получат обратно всичките си пари. Но има обаче и такива, които няма да вземат обратно влоговете си в КТБ, гласи проектът. Това са акционерите, които имат повече от 5 на сто от гласовете в общото събрание, както и членовете на управителния и надзорния съвет, прокуристите и членовете на органите за вътрешен контрол на КТБ. Вложенията си няма да получат и физическите лица, които са съдружници в специализираните одиторски предприятия, заверили годишния финансов отчет на банката. Парите си няма да получат и съпрузите на роднините на всички тези лица до второ коляно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и вчера се противопостави на намеренията всички средства в КТБ да бъдат защитени. "Трябва да кажат ясно откъде ще намерят пари и за другите български банки, освен това какво прави по-различни пострадалите в градушката или наводненията хора от пострадалите от управлението на някой банкер", отсече Борисов. И попита: "Защо трябва да бъдем 100% солидарни с едните, а с другите - не? Няма ли това да е много тежък прецедент - в България има 31 банки, ако за всяка има закон?".

Експертите на БСП уклончиво поставиха пред законопроекта много въпросителни. И уточниха, че са против "бързото му гласуване и писането на коляно".

От ДПС вчера не се ангажираха с официален коментар дали ще подкрепят закона в сегашния му вид. Но уточниха, че ще заявят позицията си при консултациите в Президентството "за обсъждането на финансовото състояние на държавата и необходимостта от предприемане на законодателни мерки от страна на парламента".

От ГЕРБ, БСП и ДПС казаха за "Стандарт", че днес при президента Плевнелиев ще се дебатират най-малко три варианта за закона: ударното му приемане в сегашния вид и пълно изплащане парите на хората, изплащане, но "с намаление". И отсрочка при изплащането. Партиите обаче трябва да стигнат до общо решение, защото според изявлението на управителя на БНБ Иван Искров от петък държавната вече "Креди агрикол" трябва да отвори врати с ново име на 21 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай