Близнашки ще работи за диалог и прозрачност в управлението

Близнашки ще работи за диалог и прозрачност в управлението | StandartNews.com

София. "Изборите потвърдиха несъответствието на силите в Народното събрание и обществените настроения. Това засили коефициента на недоверие в институциите. Оставката на кабинета стана неизбежна, а парламентарната криза прерасна в политическа", заяви служебният министър-председател Георги Близнашки.

Във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението. Политическите партии постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, като по този начин правителството остана без необходимата подкрепа. Оставката стана неизбежна. Така парламентарната криза прерастна в правителствена", посочи проф. Близнашки.

"От снощи бяха премахнати заграждения около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения в първите стъпки на новото правителство. Слага се ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация", добави той.

"Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията. Това правителство трябва да осигури добра администрация, която остава отзивчива", подчерта Георги Близнашки.

Като основни приоритети пред служебния кабинет проф. Близнашки очерта да се внесе стабилност, да се подобри образът на България в рамките на ЕС и НАТО, да продължи работата по ключови реформи. Той каза още, че правителството ще работи за честни избори.

"Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа да бъде направена актуализация на бюджета, няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, ще направим всичко възможно да помогнем. Нека проявим солидарност към тези хора и да се помолим природата да бъде по-милостива", добави той във връзка с наводненията в Северозападна България.

По темата за изборите, Близнашки каза, че произвеждането на честни избори може и трябва да стане открито и прозрачно.

"Служебното правителство ще работи за честни избори, като ще се противопостави на всякакви опити за опорочаване на народния вот, ще направим необходимото да се даде възможност на всички граждани у нас и в чужбина да направят своя избор. Отговорността на този избор е гражданки дълг на всеки един от нас. Българските граждани демонстрираха своята твърда воля в продължение на 400 дни в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната. Сега е необходимо да направят следващата стъпка като участват активно в предизборната кампания и направят своя избор на 5 октомври. Властта се връща при своя суверен. Ние сме мъдър и горд народ, който може сам да се управлява и да решава собствената си съдба. Всички си даваме сметка, че страната ни се нуждае от силно правителство, опиращо се на мнозинство в НС, за да продължи по пътя на реформите", подчерта Близнашки.

Благодаря от името на всички министри в служебното правителство. Ще направим всичко по силите ни да изпълним гражданския си дълг и да оправдаем вашето доверие, обърна се Близнашки към Плевнелиев.

Цялата реч на проф. Близнашки можете да прочетет тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай