Български президент излиза на площада! Къде е драмата

Защо се закани Георги Първанов

Български президент излиза на площада! Къде е драмата | StandartNews.com

"Ако се стигне до изпращане жива сила в Украйна, аз ще съм един от първите първият, който ще излязат, както 1999-а година, на площада. Това е война между съседи, близки по кръв с нас. Ние нямаме място там!"

Това заяви в интервю за БНР Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012 г.) 

"Не бих искал това да се случва. Не пожелавам на никой български държавник да посреща загинали български войски."

"Ще си позволя да припомня, макар и без ентусиазъм, че съм един от онези, които подписаха договорите за членството на България в ЕС и указа за членството в НАТО.

Не знам дали като Стамболийски няма да се наложи да счупя, макар и с по-късна дата, писалката. Винаги съм бил против това да се опитваме да връщаме лентата на историята назад. Но не са по-големи европейци от нас. Ние просто разбираме нашето партньорство, съюзническите отношения по различен начин – не на всяка цена", каза Първанов.

Има случаи, в които България трябва да запази своята дистанция. Има случаи, в които сме били ангажирани, хвърляли сме даже и жива сила. Да не си помислят да го правят сега! Присъствието на тази личност като министър на войната (Тодор Тагарев – бел. ред.), не е грешка на езика, ме изпълва с подозрения. Чух изявления на ястреби отдясно, които казват точно това."

Запитан какво свързва бъдещите управляващи от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и колко принципна е тяхната коалиция, Георги Първанов изтъкна:

"Без съмнение, това е нещо, което се случва заради общия интерес, който не е политически, не национален. Той е тесен, личностен и може би тяснопартиен, на двете формации. Вероятно има, както те самите признават, и осезателен външен натиск. Това направи възможно събирането на две непримирими до скоро формации.

Ние даже не може да допускаме, да се досещаме колко може да е силен този външен натиск. Това, че си го признават мимоходом пред такъв широк форум като този на ПП, е достатъчно показателно."

"Когато се формираше коалицията (тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС – бел. ред.), пак имаше барикади пред трибуната на парламента, пак имаше сблъсъци, даже и физически.

Но лидерството – и царят, и Доган бяха хора, с които може да се разбереш. Твърдя, че това беше най-добрата коалиция във времето на прехода", подчерта Георги Първанов и декларира, че по негово време не е имало никакъв опит за натиск "нито от президент, нито от министър-председател, още по-малко от посолство".

"Това просто беше недопустимо. Не само за службите. Дори когато грешахме, ние си носехме отговорност."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай