Понеделник,

България поиска отваряне на КПП-та с Гърция

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поиска възобновяване на възможно най-голям брой гранични пунктове на общата ни граница с Гърция, където към момента заради въведените мерки срещу коронавируса на практика напълно работи само ГКПП „Кулата-Промахон“, предаде МВнР.

Захариева е на посещение в Атина по повод 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически отношения. Тя обсъди въпроса с външния министър на Гърция Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис

„Говорихме и как да облекчим движението между двете държави в условията на коронавируса. Благодаря на министър-председателя Мицотакис, че пое ангажимент да обсъди с гръцкия екип от експерти и да се възстанови преминаването през поне един още ГКПП“, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта, че не е възможно само един граничен пункт в момента да обслужва целия поток от пътници към Гърция през общата ни граница и това силно затруднява гражданите.

В отговор Никос Дендиас увери, че премиерът Кирякос Мицотакис се е заел и скоро ще има резултат, защото това е важно за двете страни и за комуникациите в Европейския съюз.

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и темата за по-бързото изграждане от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“. Той ще подобри трафика и ще допринесе за икономическото развитие на регионите от българска и от гръцка страна.

Двамата външни министри обсъдиха целия спектър на двустранните отношения в рамките на стратегическото партньорство, включително строителството на газовия интерконектор, и ги определиха като отлични. Договорено бе икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето.

„Важен урок, който трябва да научим от кризата с коронавируса, е колко взаимосвързани сме всички ние и че трябва заедно да работим за преодоляване на последиците. Няма как една държава сама да се справи с последиците от кризата от коронавируса в икономиката“, заяви Екатерина Захариева.

Двамата министри приветстваха постигнатото решение от Европейския съвет по общия бюджет и спасителния план за излизане от кризата.

В дневния ред на разговорите бяха и европейската интеграция на Западните Балкани и ситуацията в Източното Средиземноморие. Екатерина Захариева заяви българската подкрепа за Гърция и Кипър. Тя призова спорните въпроси между Турция и Гърция да се решават в добросъседски дух и добра воля, а не чрез едностранни действия.

Външните министри на България и Гърция изразиха дълбоко съжаление от промяната на статута на църквата „Света София“ в Истанбул. Според българската страна „Света София“ свидетелства за диалога на различните култури и религии и трябва да бъде съхранена като част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Гърция е първата страна, която външният ни министър посещава след възобновяването на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички