Четвъртък,

България може да получи €700 млн. от ЕС през 2020

От: Рачо Рачев -
A
A
A

При положение, че многогодишната финансова рамка на ЕС бъде приета до края на годината, България би имала възможността да има достъп до 692 милиона евро финансиране. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред репортери по време на днешното правителствено заседание. Той добави, че страната ни може да има достъп до тези средства още тази есен.

Томислав Дончев уточни, че целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16 милиарда 717 милиона лева. Това включва средства от кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност.

"Новото предложение е в размер на 12 милиарда 845 милиона. Това е предложението, от което 9 милиарда 717 милиона е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3 милиарда 128 милиона", уточни Томислав Дончев. По думите му характерното за това финансиране е, че то ще се разходва в доста по-къси хоризонти. Той добави, че следващият програмен период е 2021-2027, по-голямата част от това финансиране би трябвало да се използва до 2024 година.

"Огромни като обем средства, с което почти се удвояват средствата, които би използвала България. Те биха достигнали сума от порядъка на 30 милиарда. Но това финансиране не е безусловно, добави Дончев. Той поясни, че това финансиране е с акцент справяне с икономическите последици от пандемията, но има и силен реформаторски уклон, насочен към Зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи.

Механизмите за разпределение на финансирането не са ясни към момента, но позицията на България е, че то трябва да бъде максимално синхронно на начина, по който се разпределя към момента. Има индикации, че част от това финансиране няма да бъде разпределено автоматично на държавите-членки. То ще бъде на ниво ЕК и ще се кандидатства на база определени изисквания, които държавите членки трябва да покрият.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички