Българите харесват работата на Гешев и прокуратурата

Влязохме в предизборна кампания, но скандалите ще бъдат забравени до изборите

Българите харесват работата на Гешев и прокуратурата | StandartNews.com

Влязохме в предизборна кампания, но скандалите ще бъдат забравени до изборите. Прокуратурата е все по-активна и това се харества на хората. Около тази теза се обединиха политолозите Антоний Гълъбов и Първан Симеонов пред БНТ. Повод за коментарите им бяха постоянните скандали и компроматната война между властта и как това се отразява на рейтингите.

Симеонов обясни, че след разкритията или внушенията, явно визирайки твърденията на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, тепърва ще става ясно дали ще окажат ефект. Той поясни, че има разлика межу доверието към институциите, които се борят с коронакризата и рейтингите на политиците. Институциите са получили кредит на доверие и това било глобална тенденция. Българите отговаряли положително на въпроса как са се справили с овладяването на кризата. Относно рейтингите на политиците, то те не са се променили особено от началото на пролетта или миналата есен. Въпреки това Симеонов поясни, че министрите са получили малък бонус следствие на пандемията и предприетите мерки за справяне с кризата.

Гълъбов на свой ред пък поясни, че отношението към институциите е положително и много по - колебливо това към политическите субекти. По думите му е нормално да има по - голямо доверие към институциите, които решават този проблем. Изглежда че здравната и социалната система издържали, а паниковото говорене за вълна от безработни не се случила. Според него няма институционална война, защото двете администрации - на президент и премиера работят и няма блокиране.

Относно работата  на държавното обвинение около скорошните разкрития за бизнесмена Пламен Бобоков и връзките му със секретаря на президента - Пламен Узунов, Симеонов поясни, че прокуратурата става все по-активна и това ще се хареса на хората. "Тази активизация е чакана и трябва да продължи със същата енергия, особено ако се  удържи всестранноста на действията – насочена към всички. Ако това се затвърди от прокуратурата, тя ще бъде доста одобрявана. Прокуратурата не може да я мерим  с политически аршин", каза Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай