Благодарение на ДПС! Кабинетът може да приеме плана "Макрон" за Скопие

Парламентът прие решение за Скопие

Благодарение на ДПС! Кабинетът може да приеме плана "Макрон" за Скопие | StandartNews.com

България приема предложението на Франция за преговорна рамка за ЕС на Северна Македония, реши парламентът. Дебатът по темата се състоя благодарение на ДПС, който първа внесе в НС проекторешение за одобрение на френското предложение. Лично президентът Еманюел Макрон благодари в четвъртък в Брюксел на лидера на Движението Мустафа Карадайъ за това.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ разкри за какво му е благодарил Макрон

Сваленият с вот на недоверие кабинет на Кирил Петков, който се очаква да подаде оставка в понеделник, вече има мандат от НС да подкрепи френското предложение, което дава зелена светлина на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Решението бе взето в пленарна зала след повече от 4 часа дебати. 170 гласа бяха  "за", против - 37, 21 се въздържаха.

Проектът на ДПС, въпреки че бе първи, бе отхвърлен. Аналогичното предложение на ГЕРБ също не бе подкрепено от управляващото мнозинство. То гласува същото идея, но внесена от Демократична България. В нея има 4 условия пред кабинета, преди да одобри преговорната рамка, сред които е вписването на българите в конституцията на РСМ на равна основа с другите народи, а не само в преамбюла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай