Бизнесът не издържа. Протести зарази газа

Решението се взема във вторник

Бизнесът не издържа. Протести зарази газа | StandartNews.com

Бизнесът не издържа. Обяви, че започва протести, ако не получи компенсации за зловещия скок на газа.

"Категорично не можем да приемем нова цена на газа, а ако не получим компенсации, излизаме на протести. Това важи и за електроенергията. Много ограничена е възможността да се работи с пропан бутан, вместо на газ, но логистично е невъзможно да се докарат необходимите ни количества. Във вторник следобед работодателските организации решават кога ще има протести", съобщи председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов за "Офанзива  с Любо Огнянов” по Нованюз.

По думите му за бизнеса е важно да има дългосрочна предвидимост на пазара на газа и на тока. "Цената на газа е 5 пъти по-висока, отколкото през 2020 г. Имаме поръчки, подписани преди месеци, как в последният момент да казваме на клиентите да платят повече? Не е сериозно. Сигурността на доставките и цената са двата най-важни компонента за нас", обясни Стаменов. И допълни, че по-добри цени се постигат с дългосрочни договори и по-голям закупен обем газ.

"Трябваше да има изработен механизъм и алтернативи. Много предприятия ще затворят, защото няма да могат да прехвърлят поскъпването на газа в тяхната крайна цена. Дори тези, които успеят, няма да са конкурентни и ще свият производствата си, а с това ще се свие и икономиката. Ще искаме таван на цената на газа и тока, както и компенсации, ако на спот пазара цената е по-ниска", уточни Стаменов.

Според него добивът на шистов газ крие рискове, но те може да се управляват. "Енергийните ресурси заемат 30-40% от себестойността на енергоинтензивната индустрия, в торовите заводи 70%", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай