Бизнесмен срещу банкер на ринга в Сърница

Бизнесмен срещу банкер на ринга в Сърница | StandartNews.com

Кандидатите на ГЕРБ и ДПС се изправят в решаващата битка за кмет в неделя

Мустафа Аликанов и Неби Бозов са татковци на момчета, жените им въртят бизнеса

Двама останаха кандидатите, които имат шанс да седнат на кметското място на най-младата община в България - Сърница. На балотажа в неделя ще се състезават Мустафа Аликанов от ГЕРБ и Неби Бозов от ДПС. На пръв поглед те имат повече прилики, отколкото разлики. И двамата са много тясно свързани със Сърница - град, разположен в Западните Родопи.

Мустафа Аликанов е прекарал почти цял живот в планинското градче, макар да е роден в село Гъбарево, Старозагорско. Причината да започне живота си от там е т.нар. Възродителен процес, когато мюсюлманите са преселвани из страната. Но родителите му са от Сърница, а по-късно, след демократичните промени, той се връща в този край. Неби Бозов е роден и също е прекарал живота си в живописното градче в Западните Родопи. Кандидатът на ГЕРБ е завършил механотехникум в Пазарджик със специалност машинен техник. Но за добро или за лошо, по стечение на обстоятелствата никога не е работил професията си. "Имаше тогава такъв цех, но за съжаление го закриха", казва Аликанов.

Професионалният си път той започва през 1992 година, когато се захваща с частен бизнес. И отваря заведения и магазини. Сега те работят под контрола на съпругата му заради държавния пост, който той заема. Преди три години е избран за кмет на Сърница. И припомня, че през 2012 година е започнал преписката, с която китното градче, заедно с две села - Побит камък и Медени поляни, да се отделят в отделна, самостоятелна община. "Тогава кабинетът ми даде зелена светлина, но през 2013 година правителството подаде оставка. И в крайна сметка мечтата се сбъдна по време на Тройната коалиция".

Неби Бозов завършва икономически техникум в Пазарджик, а по-късно и академията в Свищов, където получава дипломи за счетоводство и контрол и застраховане. Кариерата си той започва в Български пощи. Пет години той е бил началник на пощенска станция, а по-късно използва натрупаните в университета знания и става банкер. След което обаче решава да започне да се занимава с политика. Кандидат-кметът на ДПС става общински съветник във Велинград, където през втория си мандат е избран за председател на Комисията по бюджет и финанси. И двамата мераклии за кметското кресло имат по две деца. Синовете на Аликанов са на 12 и 15 години, а на Бозов - на 5 години и на 8 месеца. Раждането почти съвпаднало с президентския указ, който държавният глава издаде и обособи новата община. Съпругите и на двамата са от Сърница. И двете въртят бизнес. Заведенията и магазините на Аликанов сега са отговорност на спътницата му в живота. Съпругата на Бозов пък има софтуерна фирма. Компютрите са семейна страст. Той разказва, че знае няколко езика за програмиране, както и разбира от мрежово администриране. "Самоук съм", хвали се той.

И двамата кандидат-кметове в малкото си свободно време залагат на грижата за здравето си и чистия родопски въздух. Аликанов разказва, че обича да се разхожда. И всяка свободна минута от уикенда той отдава на планински туризъм. Но не е ловец. Бозов пък се запалил по бодибилдинга от 2000 година, когато е бил студент. Иначе тренира и други видове спорт. А когато не е на игрището или в залата, той е с фотоапарат. Участвал дори в любителски фотографски форуми. В битката за Сърница Бозов залага на своята кауза - младежи да поемат управлението на общината. "Имах много възможности за реализация извън Сърница, но избрах да остана тук. Искам да има условия за младите хора, които искат да просперират, да имат възможността тук", казва той. Аликанов пък посочва като предимство опита си като кмет и направеното дотук. И казва, че има възможността и контактите, за да подобри живота в китната млада родопска община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай